OUNAKSEN PYÖRÄ-POIKIEN VUOSI 2004

Pääpalkinnot saivat Eemeli Välimaa (vas.), Teija Alaviiri ja Valtteri Peteri. (Kuva: Kalevi MIkkonen)

Ounaksen Pyörä-Pojilla vuosi 2004 oli jälleen hyvä menestys. Suomen - ja ikäluokkamestaruuskilpailuiden saldona oli yhteensä 15 mitalia, joista kaksi kultaista, seitsemän hopeaa ja kuusi pronssia. Eemeli Välimaa P12-sarjan 20 km:n linja-ajossa ja Valtteri Peteri P10-sarjan 2 km:n aika-ajossa ajalla 3.40,02 polkivat ikä-luokkamestareiksi.

Ikäluokkamestaruusmitaleja tuli kaikkiaan 11. Maantieajon lisäksi Eemeli rohmusi vielä kaksi mitalia Helsingin velodromilla ajetuissa rata-ajoissa. Hän polki 2 km:n aika-ajossa hopeaa ajalla 3.20,40 ja 500 metrin aika-ajossa pronssia ajalla 46,29. Molemmat ajat ovat uusia Pohjois-Suomen ennätyksiä.

Neljä ISM-mitalia polkenut Tuomas Angelva. (Kuva: Kalevi Mikkonen)

P14-sarjassa OPP:lla oli monta ajajaa. Parhaiten menestyi maastoajoista myös rata- ja maantieajoon siirtynyt Tuomas Angelva. Helsingissä Tuomas polki hopeaa 2 km:n aika-ajossa ajalla 3.04,42 ja pronssia 500 metrillä ajalla 42,91. Kuopion maastoajon ILM-kisoissa Tuomas polki hopeaa. Pirkkalassa ajetuissa tempo- ja joukkue-ajoissa Tuomas Angelva yhdessä Lauri Vuolletin ja Tuomas Liljan kanssa ottivat joukkuekisan hopeamitalit. OPP:n kakkosyhdistelmä Tuomas Alamikkelä, Simo Alatarvas ja Juha Kaltiokumpu sijoittui samassa sarjassa vielä kolmanneksi. P12-sarjassa Eemeli Välimaan, Petri Alatalon ja Konsta Puljun ajat riittivät joukkuekisan hopeamitaliin. OPP:n menestystä täydensi vielä Sodankylän tyttöjen hopeamitali T14-sarjan joukkuekilpailussa. Tiina Tepsa, Sina Toivola ja Henna Pahtaharju pääsivät näin ensimmäistä kertaa pokkaamaan ILM-mitalit. OPP:n ajajat saavuttivat myös yhdeksän sijoitusta kuuden joukkoon.

OPP suunnitteli kyltit ja merkitsi Ounasvaaran pyöräilyreitit.

OPP:n johtokunta vuonna 2004: Esko Ranta (pj.), Martti Alaviiri (vpj.), Jarmo Alatarvas (siht.), Anne Kunnari (tal.hoit.), Seppo Hedemäki, Juhani Angelva, Jouko Kestilä, Kimmo Kaltiokumpu, Markku Väyrynen ja Arto Ylitolva. Seurassa oli vuonna 2004 41 lisenssiajajaa.

SM-mitalit: 2 kultaa - 7 hopeaa - 6 pronssia =15

PSM-mitalit: 13 kultaa - 11 hopeaa - 7 pronssia = 31

OPP:n kauden päättäjäisissä palkintopöydällä on aina runsaasti jaettavaa.

Teija Alaviiri ajoi maailmancupissa

Suomen mestaruustasolla ainoat mitalistit olivat tällä kertaa Teija Alaviiri ja Mariel Kunnari. Naisten elitesarjan ajajat polkivat Kälviän paritempossa pronssia. Polvivaivoista kärsinyt Mariel ei monta kisaa kesän aikana pystynyt ajamaan, joten Teija edusti OPP:n värejä yksin ja hyvin edustikin. Keväällä Teija ajoi ammattilaisena Team Let's Go Finlandin paidassa osallistuen yhteen yhden päivän kisaan ja kolmeen maailmancupin kilpailuun. Teijan ajot olivat historiallisia, sillä hän oli ensimmäinen OPP:n ajaja, joka koskaan on päässyt maailmancupin kilpailuun. Kesällä Teija sitten ajoikin vain kotimaan kisoja. Tempo- ja maantieajo menivät ohitse sairastelun takia, mutta rata-ajoista Teija polki kolme mitalia. Paraatimatkalta 3 km:n takaa-ajosta heltisi tiukan loppukirihäviön jälkeen hopeaa ajalla 4.14,84. Pronssi-mitalit Teija nappasi sekä 500:n aika-ajosta ajalla 41,9 että 6 km:n linja-ajosta.

Teija ajoi yhden kauden ammattilaisena  Let's Go Finland-tiimissä. Kuvassa Teija ja ajokumppanit Rattapoodin tiellä vuorten katveessa. (Kuva: Martti Alaviiri)

Teija Let's Go Finland -tiimin edustusasussa. (Kuva: Kalevi Mikkonen)

Iiro Leppäselle EM-kisaedustus

Miesten valiosarjaan siirtyneellä Iiro Leppäsellä kausi oli hieman epäonnekas. Pyörärikot piinasivat Iiroa sekä Norjassa ajetuissa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa että Suomen mestaruuskilpailuissa, joissa hän joutui keskeyttämään. Sekä Iiron että OPP:n kannalta hieno asia oli, että Iiro pääsi ajamaan U23-luokan maastoajon Euroopan mestaruuskilpailuihin Puolan Walbrzychiin, jossa hän urakoi maaliin sijalla 47. Harvoissa kotimaan XC-cupin kisoissa Iiro osoitti kuuluvansa kolmen kärkeen nykyisten valiosarjan ajajien joukossa.

Iiro polki kaudella 2004 myös ensimmäiset ajonsa maantiepyöräkilpailuissa. Parhaat saavutukset olivat kortteliajon Pohjois-Suomen mestaruus Sodankylässä ja Napapiirin kortteliajojen kakkossija Rovaniemellä.

Kuvassa Ounasvaaran maastoja ajava Iiro Leppänen edusti Suomea U23-sarjan maastoajon Euroopan mestaruuskilpailuissa Puolassa sijoittuen sijalle 47. (Kuva: Seppo Hedemäki)