Cyclocrossin (CX) Suomen mestaruuskilpailut 22.10.2017 Nokialla

Niko Heikkilä voitti M18-sarjan Suomen mestaruuden!

Nokia 22.10.2017

Hallitseva M18-sarjan Suomen mestari Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä polki ylivoimaiseen voittoon M18-sarjan cyclocrossin Suomen mestaruuskilpailuissa sunnuntaina Nokialla. Tämä kisa oli jo vuoden 2018 SM-kisa, koska pyöräilykalenteri pyörähti tästä kisasta uudelle vuosiluvulle. Siksi Niko, vaikka täyttää 16 vasta joulukuussa, siirtyi jo virallisestikin M18-sarjaan. Vuoden 2017 mestaruuden Niko voitti poikkeuksellisesti jo tammikuun aikana, joten tälle kalenterivuodelle tuli siis kaksikin CX:n M18-sarjan kultaista mitalia. Sää oli muutaman asteen lämpimän puolella, pilvinen ja kostea mutta vettä ei satanut. Reitti oli nopea sisältäen nurmikkopolkua, kivituhkapolkua, hiekkaosuuden, metsäpätkän, pyörätietä ja pieniä mäennyppylöitä.

Lähdössä Nikolla oli pieni ongelma, kun molemmat klossit irtosivat polkimista ensipolkaisulla, ja hän joutui sumpun keskelle. Kärkeen rynni lähdöstä Jaakko Sillankorva. Kahden kurvin jälkeen Niko ohitti edellä ajaneet ja tuli peräti 40 cm korkeille esteille heti Sillankorvan takana. Niko ainoana kaikista kilpailijoista elitekin mukaan lukien meni bunny hopilla esteet joka kerta. Sillankorva jäi tässä kohdassa ja Niko tykitti täysillä eteenpäin. Niko tuli 11 sekunnin johdossa ensimmäisen kierroksen jälkeen. Sillankorva oli toisena. Seuraavat kierrokset Niko ajoi tasaisen kovaa vauhtia n. kuuden ja puolen minuutin kierrosvauhdilla, kuitenkin sen verran himmaillen, että ei tule pyörärikkoa. Takana tulevat jäivät joka kierroksella silti useita kymmeniä sekunteja. Maaliin Niko polki kuuden kierroksen (15 km) kisassa aikaan 38.36. Toiseksi polki Jaakko Sillankorvaa ajalla 40.17 ja kolmanneksi Otto Kolehmainen ajalla 40.59.

Niko kommentoi kisaa näin: "Lähdössä klossit irtosivat polkimista, joten jäin siinä hieman pussiin. Klosseissa oli kai mutaa sen verran, että eivät heti pysyneet kunnolla kiinni. Ohitin kuitenkin helposti edellä ajaneet kun tuli tilaa. Muutoin kisassa ei ollut mitään vaikeuksia. Yhdessä kohdassa oli pakko jalkautua, kun ajamalla ei päässyt erittäin liukasta ja mutaista rinnettä ylös. Meni sekin toki pari kertaa ajamallakin, mutta suti niin paljon, että oli sitten parempi jalkautua.  Reitti oli muutoin hyvin ajettava ja nopea. Pyörä toimi oikein hyvin."

Tästä eteenpäin Nikon kausi jatkuu viikon levolla ja sitten aloitetaan uusi talviharjoituskausi, johon sisältyy muutama talvisarjajuoksu ja mahdollisesti mm. Fincyclingin ulkomaanleiri. (KM)

Kaikki valokuvat: Arno Hämäläinen/Arnography Productions