OPP:n Luoston maantieajo 9.7.2017 Luostolla

Nikon ja Henrikin loppukiritaistelu kruunasi Luoston kisaviikonlopun!

Sirman Stein Joks tuulettaa ykkössijaansa!

Henrik, Niko ja Ville vetävät hienosti vuorovedolla.

(Ylläolevat kuvat: Sirma IL)

Luosto 9.7.2017

Ounaksen Pyörä-Poikien järjestämä Luoston maantieajoviikonloppu huipentui sunnuntaina upean kauniissa säässä ajettuun Luoston maantieajoon, joka oli myös Barents-cupin osakilpailu. Kilpailut saatiin viedä läpi täysin ilman haavereita ja porotkin pysyivät poissa maantieltä paitsi ihan lähdössä, jossa ne kiilasivat miltei ajajien sekaan.

Päivän päälähdössä, jossa ajoivat kaikki luokat M12-sarjasta ylöspäin joko 28, 48 tai 96 kilometrin maantieajon yhteislähdöllä. Jo varsin alkuvaiheessa Torvisen suuntaan mennessä porukka hajaantui pienemmiksi ryhmiksi. Pääjoukossa oli noin parisenkymmentä ajajaa elite-, M18- ja ikämiessarjoista sekä M14-sarjan Tuomas Tummala ja M16-sarjan Toralf Martinsen, ja se oli Torvisen kääntöpaikalla vielä hyvin kasassa. Takaisin tullessa Koparaa kohti ajattaessa M18-sarjan Joonas Salmi lähti yksin irtiottoon ja pääjoukko päästi karkulaisen yli minuutin päähän. Joonaksen lähtiessä matkaa oli jäljellä kahden kierroksen kisassa vielä 50 km. Pyhätunturin puoleisessa päässä käännyttäessä Joonas oli vieläkin yksin karussa, mutta Norjan ja Sirman M40-sarjan ajaja Stein Joks lähti pääjoukosta irti tavoittamaan Joonasta. Hän saikin lopulta Joonaksen kiinni ja pystyi jonkin ajan kuluttua jättämään tämän.

Muutama kilometri ennen Torvisen kääntöpaikkaa M18-sarjan Henrik Arnzen Joks ja tällä kertaa myös M18-sarjassa ajanut Niko Heikkilä lähtivät irti pääjoukosta. Heitä seurasi hetken päästä eliten Ville Pesonen joka ajoi alamäessä pojat kiinni. He ajoivat myös Joonas Salmen kiinni ja nelikko alkoi pitämään vauhtia vuorovedolla ja pääjoukko alkoi tasaisesti jäämään. Nelikko pitikin hyvää vauhtia, vaikka eivät kärjessä ollutta Stein Joksia saavuttaneetkaan. Ensimmäisenä nelikosta putosi Joonas, joka oli ajanut itsensä puhki irtiotollaan. Pyhän puoleista kääntöpaikkaa lähestyttäessä myös Ville Pesonen joutui antamaan periksi ja hän jäi yksin ajamaan kakkosryhmän ja pääjoukon väliin.

Niko ja Henrik Joks pitivät nyt kahdestaan vuorovedolla hyvää matkavauhtia. Nikon ajo oli kevyen näköistä ja hän veti välillä hieman pitempiä vuoroja kuin Henrik koetellakseen Henrikin kestävyyttä. Pääjoukko jäi kaksikosta lisää, samoin Ville Pesonen ja kaksikko puolestaan jäi Stein Joksista. Maalia lähestyttäessä M40-sarjan voittaja Stein Joks oli nelisen minuuttia poikia edellä ja polki hienolla ajolla 96 km:n maantieajon ensimmäisenä ajajana maaliin ajalla 2.30.18. Niko ja Henrik tarkkailivat toisiaan ja kun Luostolla käännyttiin pienelle ylämäkiosuudelle, jonka päässä oli maali, Henrik avasi pelin parisataa metriä ennen maalia. Niko seurasi peesissä helposti ja Henrik löi vauhdin lähes mateluksi yrittäen houkutella Nikon edelle ja päästä peesistä iskemään. Maaliin oli matkaa enää nelisenkymmentä metriä ja Henrik iski uudestaan. Niko jäi pari metriä, mutta veti nopeasti hulppealla loppukirillä heittäen ohi Henrikin voittaen reilulla pyöränmitalla. Poikien huikea ajo ja kaksintaistelu loppusuoralla kruunasi Luoston upean kisaviikonlopun hienolla tavalla. Niko siis voitti M18-sarjan 96 km:n ajon ajalla 2.34.18 ja Henrik Joks oli toinen sekunnin hitaammalla ajalla. Sarjan kolmanneksi polki Venäjän Egor Sosna kaksi minuuttia jääneenä. Miesten eliten ykköseksi polki pääjoukon mukana maaliin tullut Ville Pesonen ajalla 2.36.06. Ennen häntä maaliin ehti myös M50-sarjan voittaja Per Torleiv Ravna.

Muissa sarjoissa huomio kiinnittyi M14-sarjan Tuomas Tummalaan, joka polki yhden kierroksen kisassaan (48 km) juniorivälityksellään hienosti pääjoukon mukana koko kierroksen ja voitti oman sarjansa ajalla 1.16.25. Hänen kanssaan kiritaistelua kävi M16-sarjan voittaja Norjan Toralf Martinsen, joka hieman isommalla välityksellä ajavana ehti maaliin ennen häntä kellottaen ajan 1.16.23. (KM)

(Alemmat kuvat: Kalevi Mikkonen)