Maantiepyöräilyn Suomen mestaruuskilpailut Pikku Syötteellä 17.6.2017

Niko Heikkilä ja Sini Pyy ajoivat Suomen mestareiksi!

Esko Janhuselle hopea ja Janne Seppälälle pronssi!

Loppuratkaisu lähestyy! (Kuva: Markku Väyrynen)

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

(Alakuvat: Viestintäpalvelu Heidi Lehikoinen)

OPP:n käsipyöräilijät yhteispotretissa. Tuomisina kasa mitaleita! Janne (vas.), Esko, Markku ja Sini. (Kuva: Teppo Rauhala)

Pikku-Syöte/Pudasjärvi

Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä (15) polki M18-sarjan 116 km:n maantieajon voittoon lauantaina jatkuneissa maantiepyöräilyn Suomen mestaruuskilpailuissa Pikku-Syötteellä. Nikolla on tältä kaudelta SM-kisoista kasassa jo kolme henkilökohtaista SM-kultaa sekä eiliseltä yksi joukkuekilpailun kultamitali.

M18-sarjan maantieajo oli varsin värikäs kilpailu. Varsinkin Porvoon Akilleksen ajajilla oli useita irtiottoyrityksiä matkan aikana. Niko pysytteli ennakkosuunnitelman mukaisesti pääjoukossa tarkkaillen tilannetta. Viimeisillä kilometreillä yksi ajaja oli karussa ja Niko yhdessä kolmen muun ajajan kanssa käynnisti vuorovedolla takaa-ajon. Karkulainen saavutettiin ja Niko pisti lisää vauhtia, jolloin kaverit alkoivat tippua kyydistä. Viimeinen kilometri oli yhtämittaista raskasta nousua ja viimeisen kinkaman kohdalla Niko repäisi reippaan vauhdinlisäyksen, jolloin viimeisenä mukana roikkunut Julius Taskinen putosi kyydistä. Niko polki hyvävoimaisena Suomen mestarina maaliin 15 sekunnin erolla Taskiseen. Nikon voittoaika oli 3.16.26. Kisan kolmanneksi polki Tomi Santasalo 28 sekuntia kärjestä. OPP:n Joonas Salmi sijoittui 8. sijalle ajalla 3.20.39 ja Juhani Salmi 12. sijalle ajalla 3.32.11.

Kisan jälkeen Niko kertaili onnellisena kisan kulkua: "Taktiikkani oli, että alussa ajan säästeliäästi ja tarkkailen tilannetta, ja säästän voimia  pitkään loppunousuun. Viimeisen kilometrin aikana meidän neljän hengen takaa-ajoporukka teki hyvää vuorovetoa siihen asti kun saimme karkulaisen kiinni. Lopussa meitä oli kolmen ryhmä, ja jokainen vähän kyttäili toisiaan. Viimeisen kinkaman kohdalla päätin pistää kaiken peliin. Sain siinä vähän kiskottua eroa ja lopussa oli jo niin paljon adrenaliinia veressä, että loppu meni jo ihan fiilistelemällä. On se upea tunne, kun 16-sarjalaisena voittaa 18-vuotiaiden Suomen mestaruuden."

Parasarjoissa OPP:n ajajat ajoivat kolme mitalia lisää. Naisten käsipyöräilyn H4-luokan 32 km:n maantieajossa Sini Pyy otti viikonlopun toisen Suomen mestaruutensa ajamalla matkan aikaan 1.27.41. Miesten vastaavalla H3-luokan 32 km:n matkalla Janne Seppälä ajoi myös kisojen toisen mitalinsa ajamalla nyt pronssille ajalla 1.07.19. OPP:lla oli vahva edustus tällä matkalla, sillä neljänneksi sijoittui Markku Karjalainen ajalla 1.46.01. Matkan voitti CCH:n Jani Peltopuro kovalla ajalla 1.02.10. Miesten H1-luokan 32 km:n matkalla Esko Janhunen ajoi hopeaa ajalla 2.28.47.

Janne kommentoi kisaviikonloppua seuraavasti: "Eilinen tempo oli aika nappisuoritus. Kovempaa ei olisi päässyt. Yllättävän lähelle pääsin Jania, kun tietää, kuinka kovan tason kaveri hän on. Tänään hopeamitalimahdollisuus meni, kun ketjut putosivat nousussa kerran pois, mutta semmoista se välillä on." (KM)