Cyclocrossin (CX) Suomen mestaruuskilpailut 8.1.2017

Niko Heikkilä ajoi sekä M16- että M18-sarjojen Suomen mestaruudet!

Helsinki

Cyclocrossin Suomen mestaruuskilpailut ajettiin sunnuntaina Helsingissä Hietaniemen uimarannan ympäristössä. Kilpailu ajettiin -1 asteen pakkasessa ja reitti oli varsin luminen, vaikka paikoitellen oli sitä hieman aurattukin. Varsinkin uimarannan hiekkaosuus oli hankala, sillä pehmeän hiekan päällä oli vielä parikymmentä senttiä luntakin. Muutoin reitti sinänsä oli helpohko sisältäen pari porrasosuutta, mutta lumisuus teki siitä kuitenkin raskaamman.

M16-sarjalla oli matkana 20 minuutin ajo, joka teki yhteensä kaksi kierrosta. Niko Heikkilä otti heti kärkipaikan ja teki runsaasti eroa seuraaviin. Niko meni ajamalla kaikki osuudet yhtä porrasosuutta lukuun ottamatta. Ensimmäisen kierroksen viimeisellä kolmanneksella (noin 1 km ennen maalia) Nikon takarengas kuitenkin puhkesi ja hän joutui taluttamaan pyörää juosten. Juostenkin Niko kuitenkin meni hyvää vauhtia maastossa, mutta pitkällä suoralla takaa tullut Olli Terävä sai hänet melkein kiinni toisen kierroksen lähdössä. Nikolla olisi ollut etukiekko kyllä valmiina vaihdettavaksi, mutta takarenkaan kumin vaihto kesti niin kauan, että  Olli Terävä sai Nikoon kolmisen minuuttia etumatkaa.

Niko lähti tietenkin hurjaan takaa-ajoon ja kun muut ajavat joutuivat jalkautumaan hankalissa paikoissa, Niko meni kaikki osuudet ajamalla. Noin puolisen kilometriä ennen maalia Niko sai siinä vaiheessa edellään ajaneen Olli Terävän jo kiinni ja pyyhälsi ohitse, mutta kallio-osuudella kävi hetkeksi kyljellään. Se ei kuitenkaan pahemmin hidastanut vaan Niko ajoi kisan voittoon ja M16-sarjan Suomen mestariksi ajalla 25.28. Terävä jäi lopussa kymmenkunta sekuntia.

Tunnin huilin jälkeen Nikolla oli ohjelmassa M18-sarjan neljän kierroksen ajo. Samassa lähdössä ajoivat myös M50-sarjan ajajat. OTC:n Kyösti Soini, joka voitti ylivoimaisesti M50-sarjan, karkasi jo alkumatkasta omille teilleen pitäen usean minuutin eroa seuraaviin. Niko ajoi kakkosryhmässä, jossa oli kaksi M50-sarjan ajajaa ja M18-sarjan Roope Vainio. Kaksi kierrosta porukka pysyi kasassa, mutta kolmannella kierroksella Vainio tippui kyydistä ja kolmikko pääsi reilusti karkuun. Niko ajoi vaikeuksitta maaliin myös M18-sarjan Suomen mestarina ajalla 42.21. Toiseksi polkenut Roope Vainio sai ajan 44.10.Tällä kertaa ei ollut rengasongelmia. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun sama ajaja on voittanut molemmat lähdöt. Niko sai katsojilta hyvää kannustusta molempien ajojen aikana.

-Ajot menivät hyvin, vaikka eka kisassa olikin rengasrikko. Onneksi ehdin saada kaverit kiinni ja ajaa ohi. M18-sarjan ajossa ei ollut mitään vaikeuksia. Tässä kisassa ei mennyt edes hapoille vaan sai ajaa koko ajan aika helposti ja lopussa oli varaa ajaa kovempaa. Kyllä oli mahtava kauden avaus kun tuli ensimmäinen M18-sarjan mestaruuskin, Niko totesi ajojen jälkeen. Joulukuussa Niko täytti 15 vuotta. (KM)

Tulokset:

M16 2 kierrosta:

1) Niko Heikkilä OPP 25.28, 2) Olli Terävä IBD Cycling 25.37, 3) Lasse Mikkola CCH 27.12.

M18 4 kierrosta:

1) Niko Heikkilä OPP 42.21, 2) Roope Vainio Porvoon Akilles 44.10, 3) Saku Turkulainen IK-32 -1 kierros.

Kuvat: Hannu Heikkilä