Niko mietteliäänä lähtöviivalla.

Kisassa sai olla tarkkana koko ajan.

(Kuvat: Nea Heikkilä)

Tromssa 13.8.2017

Niko Heikkilä oli Suomen nuorten maajoukkueen (M18) mukana kilpailumatkalla Norjan Tromssassa viikonloppuna. M18-sarjan Suomen mestari Niko valittiin tähän Fincycling -tiimiin mukaan ensimmäistä kertaa. Pojat matkustivat Norjaan jo perjantaiksi. He tutustuivat kilpailureittiin ja makustelivat isojen kisojen tunnelmaa. Samaan aikaan oli käynnissä myös ammattilaisten kovatasoinen Arctic Race of Norway -kisa. Poikien kisa nimeltään Heroes of Tomorrow oli tämän kisan oheiskilpailu. Siihen osallistui 12 joukkuetta eri puolilta Eurooppaa: Suomesta, Saksasta, Englannista, Skotlannista, Ranskasta ja loput Norjasta.

Sunnuntaiaamu oli aika kylmä (noin + 10 astetta), mutta kilpailun kuluessa lämpötila hieman nousi ja lopulta kilpailu ajettiin varsin hyvissä oloissa (n. + 15 astetta, aurinkoinen sää) melko helpohkolla 6,2 km:n katuradalla, jossa ennakkotiedoista poiketen ei ollutkaan mitään isoja nousuja, vain n. 1,5 km:n loiva nousu. Sen sijaan tiukkoja korttelikisoista tuttuja kurvia oli paljon. Poikien matkana oli 15 kierroksen ajo eli yhteensä 93 km.

Kisa oli alusta lähtien kovavauhtinen. Jo toisella kierroksella tapahtui kolmen ajajan irtiotto, josta yksi ajaja putosi, mutta kaksi muuta pitivät johtonsa koko ajan. Ensimmäistä kovatasoista kansainvälistä maantiekisaansa ajava Niko ajoi helposti pääjoukon mukana ajaen välillä pääjoukon kärkipäässäkin. Matkan varrella joitakin ajajia tippui pääjoukosta, mutta iso pääjoukko pysyi hyvin kasassa. Viimeisellä kierroksella kisan voittanut Norjan mestari Idar Andersen lähti yksin karkuun kolme kilometriä ennen maalia ja pystyi pitämään johtonsa maaliin saakka. Pääjoukko hajosi ennen maalikiriä kahteen osaan ja joitakin ajajia oli jäänyt jo sitä ennen. Niko tuli maaliin ensimmäisen pääryhmän mukana sijoittuen toiseksi parhaana suomalaisena hienosti sijalle 19. Tungosta oli loppusuoralla sen verran, että kuuluttajakin jo voivotteli ja pelkäsi pahinta. Matkan keskivauhti oli komeat 42,3 km/h.

Niko kertoi kilpailun kulusta seuraavaa: "Aamulla ei ehtinyt verryttelemään ollenkaan, kun siellä piti pitkään odotella joukkueiden esittelyä, jossa kaikki ajajat esiteltiin yksitellen. Meidän joukkue esiteltiin viimeisenä. Ensimmäiset pari kierrosta tuntui koleassa säässä vaikealta, mutta pysyin pääjoukon mukana. Sen jälkeen jalat alkoivat toimia todella hyvin ja ajaminen tuntui kovasta vauhdista huolimatta helpolta, eikä minulla ollut mitään vaikeuksia ajaa pääjoukon matkassa. Tuuppiminen oli välillä kovaa ja joskus molemmat olkapäät olivat kavereissa kiinni. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä oli tarkoitus vetää kovaa siinä pitkässä mäessä, mutta ei sieltä porukasta päässyt mihinkään, kun oli koko tien leveydeltä ajajia edessä. Loppukirin alkuvaiheessa oli vähän samoja vaikeuksia, kun ajajat edessä mutkittelivat miten sattuu. Jalat olivat ihan hyvässä iskussa loppuun asti. Kokemusta kansainvälisestä maantiekisasta karttui ihan mukavasti". (KM)

Tulokset:

M18 93 km:n maantieajo:

1) Idar Andersen Norja 2.11.54, 2) Martin Urienstad Norja 2.12.15, 3) Henrik Schwalb Norja 2.13.16, 4) Joseph Nally Scotlanti s.a., 5) Sören Werenskjöld Norja s.a, 6) Rasmus Börset Westad Norja s.a., 7) Einar Liseth Pedersen Norja s.a., 8) Daniel Årnes Norja s.a. 9) Antti-Jussi Juntunen Suomi  s.a., 10) Peder Dahl Strand Norja s.a., 11) Audun Gautesstad Norja s.a., 12) Simen Svendsen Nordahl Norja s.a., 13) Gunnar Steinslans Norja s.a., 14) Nils Weispfennig Saksa s.a.,15) Philip Hund Saksa s.a., 16) Mathias Skretteberg Norja s.a., 17) Andreas Hatlesstad Norja s.a., 18) Moritz Henninger Saksa s.a., 19) Niko Heikkilä Suomi s.a., 20) Struan Pryde Skotlanti 2.13.19...24) Theo Hartley Englanti s.a., 25) Julius Taskinen Suomi s.a...28) Maxime Eloy Ranska s.a....37) Jaakko Sillankorva Suomi s.a....45) Henrik Arntzen Joks Norja 2.13.26...63) Otto Kolehmainen kesk. 6.kierroksella.