Oulun avoimet CX-mestaruuskilpailut 14.10.2017

Niko Heikkilä miesten sarjan toinen hienolla ajolla!

Kuvat: Hannu Heikkilä.

Oulu 14.10.2017

Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä osallistui lauantaina Oulun Raksilassa ajettuun Krossikommuunin järjestämiin Oulun avoimiin cyclocrossin mestaruuskilpailuihin. Mukana oli jälleen iso määrä ajajia tässä hienossa tapahtumassa. Raksilan cyclocrossipuistossa ajettiin cx:n tapaan nurmella, pikku kummuilla, poluilla, kivituhkaurilla ja metsäkaistaleella hieman yli kahden kilometrin mittaista reittiä hyvässä syyssäässä. Reitti oli yleisöystävällinen ja katsojia olikin varsin mukavasti paikalla. Sade onneksi alkoi vasta kisan jälkeen. Kilpailumatkana oli n. tunnin ajo eli 11 kierrosta, joka teki yhteensä n. 26 km.

Kisa lähti vauhdikkaasti liikkeelle yhteislähdöllä ja tuttuun tapaan hurjassa kunnossa oleva OTC:n Juha Kangaskokko otti heti johtopaikan eikä luovuttanut sitä enää kenellekään. Kangaskokko kiskoi ainoana ajajana lähes koko ajan alle kuuden minuutin kierroksia kasvattaen johtoaan koko ajan.

Niko ajoi kisan aluksi viiden ajajan seuraavassa ryhmässä ajellen sen mukana pari kierrosta, kunnes nykäisi ryhmästä eroon ollen kolmannen kierroksen päättyessä noin 7 sekuntia edellä ryhmän muita ajajia. Välillä ero takana tuleviin kasvoi 12 sekuntiin, kunnes OTC:n Marko Törmäsen onnistui parin kierroksen aikana kutistaa eroa taas seitsemään sekuntiin. Sen jälkeen Niko ajoi maaliin asti joka kierroksen selvästi lujempaa vauhtia ja pysyi koko ajan muutaman sekunnin sisällä omissa kierrosajoissaan. Vauhtikestävyys oli siis Nikolla aivan mainiota. Noin 30 cm korkeat ns. talutusesteet Niko ainoana ajajana selvitti helposti ns. bunny hopilla eli hyppäytti pyörän esteen yli melkoisella vauhdilla. Nikon suoritusta esteillä olikin seuraamassa iso joukko katsojia.

Kangaskokko surfaili maaliin jälleen ykkösenä ajalla 1.05.49,5 voittaen Nikoa vähän yli kaksi minuuttia. Nikon aika oli 1.08.05,4. Kolmanneksi polki Marko Törmänen ajalla 1.09.45,0. Kangaskokon nopein kierros oli 5.50,3, Nikolla 6.05,7. Nikon hitain kierros kesti 6.15,2. Viime vuonna vastaavassa kisassa Niko sijoittui seitsemänneksi lähes 5,5 minuuttia Kangaskokolle hävinneenä, joten melkoinen harppaus on viime vuodesta otettu.

Niko kertoi kisan jälkeen seuraavaa: "Alussa annoin Markon ja muiden vetää, mutta kahden kierroksen jälkeen Marko sanoi, että vedä sinä välillä. Niinpä laitoin hieman lisää vauhtia ja muut alkoivat sekunti sekunnilta tippua kyydistä. Esteillä eroa tuli lisää, joten sain nykäistyä mukavan etumatkan takaa tuleviin. Välillä keskittyminen hieman herpaantui ja Marko sai muutaman sekunnin kiinni, joten loppukierroksilla kiristin kierrosvauhtia reippaasti eikä muita enää näkynyt ihan lähellä. Juhan vauhtiin en vielä pysty, mutta viime vuodesta on ero kaventunut aika paljon. Pyörä ja varusteet olivat hyvässä tikissä myös, joten nyt ei ollut ollenkaan vaikeuksia. Ajo tuntui vahvalta ja hyvältä koko ajan. Seuraavaksi tähtäimessä ovat viikon päästä Nokialla ajettavat M18-sarjan cyclocrossin SM-kisat." (KM)

Niko ylitti esteet bunny hopilla. Kuvat: Tarja Kivirinta.