Juha Kangaskokko reittiennätysvauhdissa

Niko Heikkilä polki kisan toiseksi

Juha Kangaskokko ja Niko Heikkilä golf-kentän kohdalla.

Juha Kangaskokko toisen kierroksen aikana hiihtostadionin kohdalla.

Niko samassa paikassa tässä vaiheessa 1,5 minuuttia Juhasta ja 3,5 minuuttia edellä seuraavaa ryhmää.

Juha ja Niko maalissa.

Rovaniemi 16.9.2017

Ounaksen Pyörä-Poikien järjestämä 4. Rollo MTB-maastopyöräilytapahtuma ajettiin lauantaina Rovaniemellä Ounasvaaran maastossa. Yön ja aamupäivän sade teki reitistä mutaisen ja paikoitellen erittäin liukkaan. Varsinkin juurakko- ja kivikko-osuudet laittoivat monen ajajan taidot koetukselle. Silti mitään loukkaantumisia ei tapahtunut vaan keskeytykset johtuivat rengasrikoista.

Miesten 46 km:n kisassa heti alussa kärkeen lähti odotetusti moninkertainen miesten SM-kisojen mitalisti ja viimeksi maastopyöräilyn maratonajon SM-hopeaa polkenut Oulun OTC:n Juha Kangaskokko. Hänen kisansa ei kuitenkaan sujunut ihan kuin Strömsössa vaan jo alkumatkasta katkesi takapyörästä pinna, joka jäi roikkumaan häiritsevästi. Kangaskokko joutui pysähtymään ja laittamaan pinnan kiinni. Samaan syssyyn meni vielä takavaihtajakin jonkin verran rikki ja hän joutui matkana aikana kaksi kertaa laittamaan ketjut paikoilleen. Muutoin vaihteisto kyllä toimi ihan hyvin, joten pienet pysähdykset eivät matkavauhtia paljon hiljentäneet.

Kangaskokon matkassa ainoana pysyi kymmenisen kilometriä OPP:n Niko Heikkilä, joka ei kuitenkaan Isorakan takana alkaneella latupohjareitillä pystynyt vastaamaan Kangaskokon hurjaan matkavauhtiin vaan jäi ensimmäisen kierroksen aikana n. vajaat 1,5 minuuttia kärjestä. Kaksikon takana tuleva usean ajan ryhmä oli tässä vaiheessa nelisen minuuttia kärjestä.

Toisella kierroksella Kangaskokko piti edelleen kovaa vauhtia ja ero seuraaviin kasvoi tasaisesti. Niko pysyi vielä 1,5 minuutin päässä hiihtostadionin kohdalla, mutta sen jälkeen eroa tuli loppumatkalla lisää ja maaliin Kangaskokko polki hyvällä ajalla ja reittiennätyksellä 2.02.52. Reittiä oli hieman lyhennetty viime vuodesta, mutta aika oli yli 10 minuuttia alle entisen ennätyksen. Niko polki maaliin toisena myös huippuajalla 2.07.03. Kolmas oli Paksukumiteamin Tuomas Rantaiso ajalla 2.11.55.

Kangaskokko oli kisaansa pienistä vaikeuksista huolimatta ihan tyytyväinen: "Ajo sujui pinna- ja takavaihtajaongelmista huolimatta ihan hyvin. Aloitin kovan vedon ensimmäisellä kierroksella golf-kentän takaa alkaneella nousuosuudella ja pystyin pudottamaan Nikon kyydistä. Sateen aiheuttama liukkaus ei minua häirinnyt, sillä kovalla vauhdilla juurakoista pääsee helpommin. Kisakausi jatkuu seuraavaksi ainakin cyclocross-kisoilla, joita on Oulussa ja cc:n Suomen mestaruuskilpailuilla, jotka ovat Nokialla."

Myös Niko oli ajoonsa tyytyväinen: "Yritän pysyä Juhan kyydissä niin pitkään kuin mahdollista, mutta kun Juha laittoi aivan hurjan vauhdin päälle Isonrakan takana, en kerta kaikkiaan millään pysynyt enää peesissä. Oli pakko antaa hieman periksi. Muutoin ei ollut mitään ongelmia reitin liukkauden takia. Minullakin maastopyöräilykausi jatkuu cc-ajoilla. Käyn ajamassa pari kisaa Oulussa ja sitten SM-kisoihin."

Naisten sarjan 46 km:n ajossa voittoon polki AHH:n Suvi Kangaskokko ajalla 2.45.12. Toisena matkan maaliin asti selvitti OPP:n Kati Mansikkasalo-Jurvelin ajalla 2.47.41.

Lyhyemmän matkan eli 24 km:n ajossa nopeinta vauhtia piti M18-sarjan voittanut OPP:n Aabel Lehtoranta, jonka voittoaika oli 1.06.54. Myös naisten 24 km:n voittaja Elli Hedman polki erinomaista vauhtia ajallaan 1.20.33. Miesten 24 km:n ajossa Arctic Triathlonia edustava Petri Kilpamäki oli ykkönen ajalla 1.11.37. N18-sarjan 24 km:n ajossa OPP:n nuorista ajajista nopeimmin polki Seliina Manninen ajalla 1.48.18. (KM)

M18-sarjan voittaja Aabel Lehtoranta vetää ryhmää, jossa toisena miesten 46 km:n kolmonen Tuomas Rantaiso.

Miesten 46 km:n matkan kolme parasta: Niko Heikkilä , voittaja Juha Kangaskokko ja Tuomas Rantaiso.

Naisten 46 km:n matkan ajajat: Kati Mansikkasalo-Jurvelin ja voittaja Suvi Kangaskokko.

Miesten 24 km:n parhaat: Antero Tähtisaari, voittaja Petri Kilpamäki ja Heikki Kopakka.

Naisten 24 km:n matkan ajajat: Marketta Eerola, voittaja Elli Hedman ja Salla Kursulainen.

Juhani Salmi voitti tällä kertaa Joonaksen M18-sarjassa.