Maastopyöräilyn Suomen mestaruuskilpailut 23.7.2017 Valkeakoskella

OPP:n ajajille kuusi mitalia maastoajon SM-kisoista!

Niko Heikkilälle M16-sarjan kultaa ja M18-sarjan hopeaa!

Antonia Hagalle naisten eliten hopeaa!

Nämä kaksi mitalia mukaan lukien Nikolla on tältä vuodelta tähän mennessä neljä henkilökohtaista SM-kultaa, yksi joukkuekilpailun SM-kulta ja yksi SM-hopea.

M16-sarjan kolme parasta.

M18-sarjan kolme parasta.

Niko pujottelurinteen laskussa.

(Yllä olevat kuvat: Nea Heikkilä)

Antonia polki nyt SM-hopeaa! (Kuvat: Tarja Kivirinta)

Valkeakoski 23.7.2017

Maastopyöräilyn Suomen mestaruuskilpailut jatkuivat sunnuntaina Valkeakoskella XCO-ajojen merkeissä. Sää oli aurinkoinen ja lämmin (+24 astetta), mutta yöllä satanut vesisade teki ruohikon, juurakot ja kivikot erittäin liukkaiksi, mikä vaati ajajilta huolellisuutta näillä osuuksilla.

M16-sarjalla oli matkana 14,1 km:n maastoajo. OPP:n ajajia lähti matkaan kolme. Niko Heikkilä meni jo alkumatkalla kärkeen ja alkoi tasaisesti kasvattaa eroa seuraaviin. Ensimmäisellä väliaikapaikalla 4,7 km:n kohdalla eroa toisena olevaan Samuli Öhmaniin oli 13 sekuntia. Toisella väliaikapaikalla 9,4 km:n kohdalla eroa oli jo 55 sekuntia. Niko ajoi vaikeat dropit ja kivikkoiset ja juurakkoiset osuudet hyvin, vaikka ensimmäisellä dropilla meinasikin osua melkein kiveen, jossa rengasrikko olisi helposti voinut tapahtua. Lopussa Niko saattoi säästellä vauhtiaan ja lasketteli voittajana maaliin ajalla 48.55. Tämä oli Nikon viides peräkkäinen Suomen mestaruus oman ikäluokkansa XCO-kisassa. Toiseksi polki Samuli Öhman ajalla 50.38. OPP:n Aabel ja Eemil Lehtoranta keskeyttivät kilpailun.

Niko kommentoi M16-sarjan kisan jälkeen: "Lähdössä oli hieman vaikeuksia, kun meitä seisotettiin minuuttikaupalla odottamassa ja siinä ehti jo jalat hieman kylmetä. Lähdössä en vielä saanut heti kenkää lukkopolkimeen, joten jäin siinä vähän. Pian kuitenkin ajoin vauhdilla kärkeen ja perässä seurasivat Samuli Öhman ja Veeti Vainio. Kiskoin tasaisesti eroa poikiin ja puolimatkassa eroa minuutin verran seuraavaan. Ajo sujui oikein hyvin eikä ollut mitään vaikeuksia. Jossakin vaiheessa kuulin että eroa on jo pari minuuttia seuraavaan, joten loppumatkan ajoinkin sitten varovasti ettei tule rengasrikkoa ja muutenkin säästelin aika paljon päivän toista kisaa varten. Kisa oli koko matkan täysin kontrollissa."

Naisten elitesarjan 23,5 km:n ajossa OPP:n Antonia Haga polki jälleen hienon ajon ja sijoittui hopealle ajallaan 1.43.34. Voittoon polki Noora Kanerva ajalla 1.33.51. Antonia oli koko kisan selkeästi kakkossijalla, sillä eroa seuraavaan tuli tasaisesti koko matkan ajan. Antonia polki myös vaikeat osuudet todella mallikkaasti ja melkoisen kovalla vauhdilla. Toissa vuonna Antonia ajoi pronssia, joten nyt tuli hieman kirkkaampaa väriä mitalikokoelmaan.

Antonia kertoi kilpailun olleen rankka: "Aika hapokas, ei saanut yhtään levätä. Rata oli liukkaampi kuin luulin. Tavoitteeni oli ajaa 20 minuutin kierroksia ja pääsin siihen, joten olen tyytyväinen."

Nikon päivän toinen startti tapahtui 2,5 tuntia edellisen kisan jälkeen. Nyt oli vuorossa M18-sarjan 18,8 km:n maastoajo. Samassa lähdössä olivat myös elite-sarjan ajajat. Niinpä jo lähdöstä mentiin todella kovaa vauhtia. Eliten kärki meni heti paukusta niin kovaa, ettei siihen vauhtiin ollut asiaa. M18-sarjan ajajista kotiradallaan ajava kisan ennakkosuosikki Jere Hara pääsi hyvään vauhtiin sopivaa vauhtia ajavan elite-ryhmän kanssa. Ensimmäisen kierroksen (4,7 km) väliaikapaikalla Jere johti Nikoa 12 sekuntia. Niko oli M18-sarjassa toisena ja eliten joukossakin kymmenen sakissa. Hara jatkui kovavauhtista menoaan ja Niko joutui antamaan metri metriltä periksi. Toisella väliaikapaikalla (9,4 km) eroa Haran ja Nikon kesken oli 1.06. Kolmannen kierroksen jälkeen Hara oli 1.32 Nikoa edellä. Niko oli kuitenkin selkeästi toisella sijalla, sillä eroa M18-sarjan kolmantena ajavaan Joona Perälään oli jo 2.37. Omien sanojensa mukaan reitistä joka kiven ja juuren tunteva Jere Hara polki lopulta M18-sarjan voittoon ajalla 1.04.50. Niko pystyi vielä kiristämään loppua kohden ja ajoi SM-hopeaa ajalla 1.06.04. Kolmanneksi polkenut Joona Perälä jäi yli kolme minuuttia. Huomionarvoista on, että vaikka Nikolla oli jo yksi kisa alla, hän pystyi silti ajamaan elite-sarjan ajajiin nähden koko ajan kymmenen sakissa. Miesten eliten 28,2 km:n voittoon polki odotetusti Sasu Halme ajalla 1.26.30.

Niko kertoi kisan jälkeen: "Alussa oli pieniä käynnistysvaikeuksia ennen kuin sain koneen käyntiin. Edellinen kisa tietenkin painoi vielä jaloissa. Muutoin ajo sujui hyvin ja pyörä pelasi tosi hyvin."

Ounaksen Pyörä-Poikien ajajilla oli muutenkin hyvää menestystä, sillä ikäluokkien  Suomen mestaruuskilpailussa seuran ajajat ajoivat kolme mitalia. N10-sarjassa Aada Virta ajoi loistavasti polkien ensimmäisen ISM-mitalinsa ja heti kerralla komeasti kultaa. Aadan aika 3 km:n matkalla oli 16.42. Eroa seuraavaan oli yli kaksi minuuttia. M10-sarjan 3 km:n ajossa puolestaan Joel Tapio polki hopeaa ajalla 15.54. N14-sarjassa OPP:n Seliina Manninen liitti jo ennestään isoon mitalikokoelmaansa tällä kertaa pronssisen mitalin polkemalla 9 km:n ajossa kolmanneksi ajalla 46.58. N12-sarjassa Anni Tapio sijoittui neljänneksi ja M12-sarjassa Tuukka Posio yhdeksänneksi. (KM)

Aadan ensimmäinen ISM-mitali on kultainen!

Joel polki ISM-hopeaa ja Seliina ISM-pronssia. (Arkistokuvat: KM)