Tommi Martikainen myös maantieajon voittaja!

Eliten johdolla matkaan.

Antti Pietilä.

Juhani Salmi.

Luosto 8.7.2018

Ounaksen Pyörä-Poikien Luoston pyöräilyviikonloppu jatkui sunnuntaina yhteislähtöisillä maantieajoilla. Huikean hieno ja lämmin kesäsää (+22 astetta) suosi tapahtumaa alusta loppuun. Porotkin pysyivät rauhallisina, vaikka ympärillä oli hyörinää. Kisat sujuivat muutenkin ilman isompia haavereita.

Nuorten ja aikuisten iso yhteislähtö lähti leppoisissa merkeissä matkaan. Eri sarjojen ajajilla oli eri matka, mutta miesten sarjan elitellä, M18-, M40- ja M50-sarjalla oli matkana 96 km.  Noin 15 minuutin ajon jälkeen matkalla Torviseen päin, lauantain tempon voittaja GIF-Chebicin Tommi Martikainen (elite) irtaantui yksin pääjoukosta muiden ajajien jäädessä passiivisiksi. Martikainen lisäsi johtoaan koko ajan ja Torvisesta käännyttäessä eroa pääjoukkoon oli nelisenkymmentä sekuntia. Pääjoukkokin hajosi, kun viiden miehen ryhmä, jossa oli mukana Sirman Stein Joks (M50), Cycloksen Oula Jokiranta (elite), OTC:n Sampo Pirilä (elite), Pasi Nurmela (M40) ja Antti Pietilä (M40), lähti ajamaan takaa Martikaista. Ero alkoikin kutistua ja noin 25 km:n kohdalla Martikainen ajettiinkin kiinni. Tämän jälkeen kuuden miehen ryhmä oli kasassa pitkän aikaa. Pyhän pään kääntöpaikalla joukko oli edelleen kasassa ilman, että kenelläkään olisi ollut pyrkimystä karkuteille.

Saavuttaessa jälleen Torvisen päähän, Martikainen keräsi voimia kärkiryhmän hännillä. Vastatuuliosuudella hieman Torvisen kääntöpaikan jälkeen Martikainen nykäisi uudestaan itsensä irti kuuden miehen porukasta ja tälläkään kertaa kukaan ei pystynyt vastaamaan. Martikainen lisäsi vauhtia, eikä muilla ollut rahkeita takaa-ajoon. Näin mentiin jälleen Pyhän suuntaan ja sen kääntöpaikan jälkeen ero Martikaisen ja takaa-ajoporukan välillä hieman kasvoi. Martikainen jatkoi yksin kohti maalia minuutin kaulalla. Takaa-ajoporukasta kääntöpaikan jälkeen ensin Oula Jokiranta putosi pitkässä ylämäessä ja vähän sen jälkeen Stein Joks. OTC:n ajajien taktiikkana olikin pudottaa vuorovedolla ja ylämäen nykäisyllä Jokiranta ja Joks kyydistä. M50-sarjan voittanut Joks yritti vielä sinnikkäästi ajaa kolmikon kiinni, mutta voimat ehtyivät. Martikainen sai kurvata maalinousuun ylivoimaisessa johdossa ja napata näin viikonlopun toisen voittonsa ajalla 2.25.45. OTC:n ajajien jäsentenvälisen voitti komealla kirillä M40-sarjan voittaja Antti Pietilä ajalla 2.26.37. Eroa Martikaiseen tuli lopulta 52 sekuntia. Elitessä toiseksi sijoittunut OTC:n Sampo Pirilä sai ajan 2.26.39.

Mm. Lotta Lepistön valmentamiseen nykyisin panostava Martikainen (36), joka on myös tehnyt hienon pyöräilyn valmennusopaskirjan, kertoi kisan jälkeen: "Ensimmäinen irtiotto tuli puolittain vahingossa. Huomasin vain yhtäkkiä olevani yksin kärjessä. Toinen irtiotto oli hieman suunnitelmallisempi." Martikainen kiitteli kilpakumppaneitaan hienosta kisasta ja kiitti myös kisajärjestäjiä, oli mukavaa käydä Sodankylässä ajamassa.

Kilpailujen toiseksi nopeimman ajan polkenut M40-sarjan voittaja OTC:n Antti Pietilä oli myös tyytyväinen ajoonsa: "Tämä oli uran hienoin voitto tähän mennessä. Selkä kyllä on hieman kipeänä kovasta vauhdista."

Muissa sarjoissa voittoon ajoivat mm. OPP:n Juhani Salmi M18-sarjassa ihan mukavalla ajalla 2.33.45 ja OPP:n Elli Hedman N18-sarjan 48 km:n kisassa ajalla 1.23.15. Elli oli nopein naisajaja kisoissa. N50-sarjan monivuotinen Luoston kävijä Synnove Solbakk hävisi Ellille loppumatkalla 10 sekuntia ajallaan 1.23.25. M16-sarjassa Kauhajoen Tuomas Tummala ajoi myös hienon ajan 1.13.50 48 km:n matkalla. (KM)