OPP:n ajajilla menestystä ja epäonnea Viitasaaren maastoajoissa

Niko voitti ylivoimaisesti Viitasaaralla. Eemil kärsi rengasrikon. (Kuva: Jukka-Pekka Salmela)

Meiju polki kolmanneksi, vaikka kaatuikin ja loukkasi polvensa. (Kuva: Jukka-Pekka Salmela)

Viitasaari 24.5.2015

Viitasaarella Savivuoren laskettelukeskuksen alueella ajettiin sunnuntaina maastoajon XCO-cupin ja nuorten Kultaisen Kammen ensimmäinen osakilpailu. Kisa oli myös saanut Kansainvälisen pyöräilyunionin (UCI) UCI2-luokituksen, joka tarkoitti kansainvälisestikin vaativia ratoja, joista sai pisteitä ajajien rankingiin. Jyrkkiä mäkiä ja hankalia juurakkoisia polunpätkiä sisältävällä reitillä oli vaativuutta ja pienoinen sadekin kasteli reittejä, vaikka se ei kuitenkaan tehnyt niitä mutaisiksi.

Ounaksen Pyörä-Poikien ajajat olivat lukuisasti paikalla ja menestys oli varsin hyvä, vaikka epäonneakin mahtui mukaan ihan kotitarpeiksi. Naisten eliten 17,2 km:n ja neljän kierroksen kisassa OPP:n ajajista olivat mukana Meiju Salmela ja Antonia Haga. Salmela aloittikin hyvin johtaen ensimmäisellä kierroksella jo yli 20 sekunnin erolla takana tulevaa ryhmää. Kivikkoisella polulla kuitenkin ajokki lipesi alta ja hän loukkasi myös polveaan. Pyöräkin kärsi joitakin vaurioita ja Meiju ajatteli jo keskeyttää kisan, kun takana tulevat painelivat vilkkaasti ohi. Hän kuitenkin päätti korjaustoimien jälkeen jatkaa kisaa ja ajoi sisukkaasti maaliin asti polkien hienosti kolmannelle sijalle. Karkumatkalle päässeet Venäjän Elena Gogoleva ja Viron Greete Steinburg kuitenkin ehtivät jo niin kauas, että heitä ei voinut enää saavuttaa. Gogolevan voittoaika oli 1.28.41,5, Steinburgin 1.29.35,9 ja Salmelan 1.32.32,5. OPP:n Antonia Haga oli myös hyvässä vauhdissa alkumatkalla taistellen neljän parhaan joukossa, mutta hänelläkin kävi huono tuuri ja rengas meni puhki. Antonia sai renkaan kuitenkin korjatuksi ja polki lopulta kuudenneksi ajalla 1.44.46,5.

Poikien sarjoissa 2/3-osaa reiteistä oli aikuisten reittejä, joten sekin kisa oli poikkeuksellisen vaativa suomalaisella mittapuulla. M14-sarjan 7,5 km:n matkalla OPP:n ajajia oli mukana kolme. Kahden kierroksen kisassa ikäluokan hallitseva Suomen mestari Niko Heikkilä otti heti ensimmäisen soratiepätkän ohjakset käsiinsä ja karkasi varsinkin nousuosuuksilla minuuttien etumatkalle takana tuleviin. Järjestäjät sekosivat kahden kierroksen kisassa kierroslaskussaan ja aikoivat ajattaa pojilla vielä ylimääräisen kierroksen, mutta Niko pääsi onneksi pienen kädenväännön jälkeen ohjatuksi maaliin. Hän voitti ylivoimaisesti ajalla 31.37,5.

-Alku oli kovavauhtinen ensimmäisen nousun päälle. Vedin ihan täysillä, jotta muut putoavat kyydistä. Sitten kun toiset väsähtivät ja jäivät kauaksi, pystyi ottamaan vähän iisimmin. Kisa oli rankka, mutta ei tuntunut pahalta ja voimia jäi vielä varastoon, Niko tuumaili kisan jälkeen.

Toiseksi polkenut OPP:n Aabel Lehtoranta jäi lähes 8,5 minuuttia, ja hänetkin määrättiin ylimääräiselle kierroksella, jota hän ei kuitenkaan ehtinyt kovin pitkään ajaa, ennen kuin hänet ohjattiin takaisin maalisuoralle. Aabelin aika oli 40.11. OPP:n kolmas edustaja Eemil Lehtoranta kärsi rengasrikon ja joutui keskeyttämään. M10-sarjassa OPP:n Juho Salmela oli niinikään ylivoimainen ja polki 3,5 km:n matkan aikaan 26.58.3. M12-sarjassa OPP:n Joel Salmela kärsi myös rengasrikon, mutta jatkoi silti loppuun asti polkien 3,5 km:n matkalla toiseksi ajalla 22.21,1.

Miesten elite-sarjan 21,4 km:n voittoon polki Venäjän Maxim Gogolev ajalla 1.21.45,0. Tiukassa kisassa Hyvinkään Sakari Lehtinen hävisi vain 11 sekuntia. (KM)

Joel polki toiseksi M12-sarjassa rengasrikosta huolimatta. (Kuva: Jukka-Pekka Salmela)

Juho oli M10-sarjan ykkönen. (Kuva: Jukka-Pekka Salmela)