Meiju polki maratonajon SM-pronssia!

Meiju otti kolmannen SM-mitalinsa tällä kaudella! (Kuvat: JP Salmela)

Valkeakoski 19.9.2015

OPP:n Meiju Salmela polki jälleen mitalin lauantaina Valkeakosken Korkeakankaan hiihtokeskuksessa ajetussa maratonajon Suomen mestaruuskilpailussa (XCM). Naisten sarjan 81 km:n matkalla Meiju polki kolmanneksi ajalla 4.36.32,3. Meiju on nyt saavuttanut mitalin sekä XCE-, XCO- että XCM-kisoista tältä vuodelta.

Meijun lähtökohta lauantain kisaan ei ollut lähelläkään ideaalia, sillä Meiju oli sairastanut viisi viikkoa liikkeellä ollutta pahaa flunssaa, ja tauti hellitti otettaan vasta muutama päivä ennen kisaa. Kun olo tuntui joten kuten siedettävältä Meiju päätti vasta kisaa edeltävänä päivänä lähteä mukaan. Kisa ajettiin kolmena 27 km:n lenkkinä edellispäivien sateiden pehmentämällä reitillä. Itse kisan aikana vettä ei satanut. Reitti oli silti raskas ja mutainen. Sekä miesten että naisten sarjan ajajat lähtivät ennakkotiedoista poiketen matkaan yhtä aikaa, mikä teki ajamisesta jatkuvaa ohituskisaa. Meiju lähti tarkoituksella matkaan rauhallisesti, mutta oli silti 50 km:n ajon jälkeen naisten sarjan toisena. Sini Alusniemi oli kaukana edellä ja Susanna Laurila 1,5 minuuttia perässä.

Tämän jälkeen alkoivat sitten pitkän sairauden aiheuttamat vaikeudet, sillä Meiju ei saanut sidottua energiaa elimistöön ollenkaan, vaikka yritti juoda vettä ja ottaa urheilugeeliä. Lähes kaikki tuli oksentaen ulos. Energia alkoi uhkaavasti loppua ja matkaa oli vielä rutkasti jäljellä sisältäen mm. raskaita ylämäkiosuuksia. Jossakin vaiheessa Laurila meni ohi, mutta Meiju jatkoi pelkällä tahdonvoimalla eteenpäin jalkojen ollessa täysin loppu ja olon melko tuskaisa. Sinnikkäästi taistellen hän kuitenkin polki jo melko "sumussa" maaliin asti sijoittuen kolmanneksi lähes puolen tunnin erolla seuraavaan. Voittajaksi polki hyvävoimainen Jyväskylän Sini Alusniemi ajalla 4.15.36,8 ja hopealle ajoi Suomen parhaisiin pyöräsuunnistajiin kuuluva Lappeenrannan Susanna Laurila ajalla 4.31.29,5.

-Olipa melkoisen tuskainen kisa. Kaikki maratonkisat tänä vuonna ovat olleet enemmän tai vähemmän hankalia, mutta tämä oli tietenkin kaiken huippu. Itse reitti oli kyllä oikein hyvä ja tänä kesänä on tottunut ajamaan sateen pehmittämillä reiteillä, joten sen suhteen ei olisi ollut ongelmaa. Viidenkympin jälkeen olin täysin loppu, mutta jollakin ihmeen tahdonvoimalla pääsin maaliin asti. Välillä sanoin jollekin miesajajalle, että jos pyörryn kohta, niin sanoo järjestäjille, että mistä minut löytää, Meiju kuvaili tuskaista ajoaan.

-Kausi on ollut kuitenkin erittäin hyvä. Olen nyt selvästi eri tasolla kuin edellisvuonna. Kolme SM-mitalia maistuu oikein hyvältä, Meiju jatkoi.

-Ensi kaudeksi ohjelmaan tulee kuitenkin runsaasti muutoksia, sillä nyt valmentajakseni lupautui miesten Suomen mestaruuden polkenut Kusti Kittilä. Tähän asti olen valmentanut itse itseäni, mutta nyt saadaan ohjelmiin vaihtelua ja oikeanlaista jaksotusta. Aion myös ensi kaudella keskittyä enemmän XCO-ajoihin kuin maratonajoon. Ajan toki muutaman maratonkisankin, mutta pääpaino tulee olemaan XCO:ssa, Meiju kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan. (KM)

SM NAISET, 80 km (Lähti: 10, Keskeytti: 1, Hylätty: 0)