Maratonajon (XCM) Suomen mestaruuskilpailut Taivassalossa 27.8.2016

Niko Heikkilä polki M18-sarjan hopeaa!

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

Taivassalo

Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä (14) polki upeasti hopeaa maratonajon Suomen mestaruuskilpailuissa Taivassalossa lauantaina. Sää oli lämmin (+22 astetta) mutta kova myrskyn voimalla puhalteleva tuuli vaikeutti ajoa avoimilla pätkillä. M18-sarjan matkana oli 66 km:n maastoajo. Reitti oli varsin vaativa enemmän xco-tyylinen kuin maratonreitti. Kärkikaksikko Jere Hara ja Niko Heikkilä lähtivät matkaan kovalla sykkeellä ja muut sarjan ajajat jäivät kyydistä jo alkumetreillä.

Pojat vetivät koko ajan vuoron perään hyvällä vauhdilla. Monta kilometriä pitkällä hiekkatieosuudella oli paikoin todella kova vastatuuli, joka kulutti voimia. Muutoin reitillä oli kapeaa kantoja ja kiviä sisältävää metsäpolkua, kivikko-osuus, kapeaa peltopolkua ja nousuosuuksia. Niko ja Jere ajoivat koko ajan kimpassa ja viimeisellä kierroksella pojat iskivät todella lujaa taistelussa kultamitalista. Maalin lähellä olevalle peltoalueelle tullessa Nikon ohjaustanko osui puuhun ja Niko joutui jalkautumaan. Maaliin oli enää vähän matkaa ja Jere sai kymmenen sekunnin etumatkan. Niko aloitti vielä raivokkaan takaa-ajon, mutta maali oli liian lähellä. Lopulta Niko jäi viiden sekunnin päähän Jerestä, joka voitti mestaruuden ajalla 4.03.02. Nikon aika oli 4.03.07.

Niko kommentoi kisaa seuraavasti: "Tämä oli ehkä tämän kauden kovin kisa, mutta olen erittäin tyytyväinen, että sain ensimmäisen M18-sarjan mitalin. Omaan ajoon olen erittäin tyytyväinen, sillä pystyin antamaan kaikkeni tähän kisaan. Jaksoin ihan  hyvin, vaikka sykkeet olivat koko ajan korkealla. Kisan jälkeen tuli runsaasti onnitteluja, mm. miesten sarjan voittajalta Henri Ojalalta ja muiltakin, ja kuulutuksessakin hehkutettiin Jeren ja minun kultakamppailua. Kyllä on nyt hieno olo!"

Nikon loppukauden suunnitelmissa on ajaa vielä niin monta maastokisaa, mm. maratonajoja, kuin kisakalenterista löytyy. (KM)