Niko Heikkilä 19. U23-luokan XCO:n Euroopan mestaruuskilpailussa!

Anadia, Portugal 3.7.2022

Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä ajoi sunnuntaina Portugalin Anadiassa U23-luokan maastoajon (XCO) Euroopan mestaruuskilpailun. U23 -kisan rata oli starttiluuppi + 7 kierrosta. Yhden varsinaisen kierroksen pituus  oli 4 km vaativalla radalla. Kilpailumatkaksi tuli siten n. 29 km helteisessä säässä.

Tässä kilpailussa Nikon sijoitusnumero lähtökarsinassa oli 27 ja hänet oli UCI-pisteissä rankattu sijalle 30. Lähtörivi ei ollut paras mahdollinen, vaan vasta neljäs rivi 58 ajajan joukossa. Tämän takia hän joutui jälleen taistelemaan sijoituksista ison joukon keskellä. Ensimmäisen 1,5 minuutin ajon jälkeen Nikon sijoitus oli 30. viisi sekuntia kärjestä. Kärjen ja Nikon välissä oli siis iso määrä ajajia, joista kaikki eivät ajaneet ihan kovinta vauhtia ja ohituksia oli alkuvaiheessa vaikea tehdä.

Tästä johtuen Niko jäi johtavasta ajajasta Italian 22-vuotiaasta Simone Avondettosta ensimmäisellä varsinaisella kierroksella  peräti 54 sekuntia, mikä oli isoin ero mihinkään kierrokseen verrattuna. Toisen varsinaisen kierroksen aikana Niko nosti sijoitustaan sijalle 25 ollen nyt 1.33 jäljessä Avondettoa. Seuraavan kierroksen Niko ajoi samassa porukassa kunnes pystyi ohittamaan kolme hitaampaa ajajaa ja nostamaan sijoitustaan 22. sijalle. Koska eroja alkoi muodostua, ja Niko pääsi tekemään ohituksia, edessä oli välillä tyhjää tilaa, joten Niko saattoi niissä kohdissa päästellä täysillä ja sai kiinni reilusti, jopa kymmeniä sekunteja, joitakin edellään olleita ajajia. Tällä kierroksella Niko jäi vain 23 sekuntia lisää kisaa selkeästi johtavasta italialaisesta. Pian edessä oli taas ruuhkaa, kun edellä ajaneita tuli selkä edellä vastaan ja Niko joutui hieman hidastamaan ja tekemään ohituksia.

Viimeistä edellisellä kierroksella Niko pääsi sijalle 19 jääden vain 18 sekuntia lisää kärjestä, mutta edellä oleva ajaja oli jo 50 sekunnin päässä. Viimeisen kierroksen Niko ajoi samaa tahtia kuin kilpailun voittaja, mutta ei enää pystynyt nostamaan sijoitustaan, joten lopulliseksi sijoitukseksi tuli siis 19. sija ajalla 1.18.35,225, mikä oli ihan hyvä tulos. Leikillisesti voisi sanoa, että olisipa näissä EM-kisoissa pari kierrosta enemmän! Viime vuonna Niko oli EM-kisassa 37., joten kehitystä on vuodessa tapahtunut paljon, mikä onkin luonnollista, koska Niko on vasta 20-vuotias ja täyttää joulukuussa 21. Hän voi osallistua U-23-kisoihin myös ensi vuonna. UCI-pisteiden  painoarvo on näissä kisoissa merkittävä.

Kilpailun voitti Italian Simone Avondetto ajalla 1.15.12,986. XCC-voittaja Ison-Britannian Charlie Aldridge oli hopealla 10,7 sekuntia hävinneenä ja Sveitsin Janis Baumann pronssilla 21,5 sekuntia voittajasta. Nikon kanssa tasaväkisiä kisoja tänä vuonna ajanut Ruotsin Oscar Lind oli hienosti peräti 9. sijalla. Hän pääsi lähtemään hieman paremmasta lähtörivistä kuin Niko. Puolitoista minuuttia Nikon taakse jäi Norjan Ole Sigurd Rekdal, joka viime vuonna voitti Nikon mennen tullen. Kaikki tässä kilpailussa Nikon edellä olleista ajajista kahta ajajaa lukuun ottamatta olivat alkupään lähtöriveissä.

Kaikkiaan Nikon EM-kisareissu oli erittäin onnistunut, sillä miesten XCC-ajon Euroopan mestaruuskilpailussa saavutettu hieno 8. sija on parhaimpien suomalaissuoritusten joukossa maastopyöräilyn EM-tasolla. (KM)