Kylmä kesäkuu

 

Kyllä on ollut kylmää kesäkuussa. Juhannuksenakin oli aamulla yhdeksän aikaan +8C hellettä. Porukka on kuka enemmän ja kuka vähemmän nuhassa. Pitääkö juuri uuniin täräyttää halkoja, että tarkenee? Onneksi etelässäkään ei juuri shortsikelejä ole ollut, mutta kyllähän jatkuvien pohjoistuulien aikana kylmintä on täällä Napapiirin takana…

 

Muutaman asteen lämpötila on mitä sopivin maastoajoon. Tuulikaan ei tunnu kuin aukeilla kohdilla ja seuraavan pöheikön jälkeen on taas metsän suojassa. Hikikään ei tipu silmille ja mikä tärkeintä, paarmat ym. ilmavoimien edustajat tutisevat kylmissään jossain koloissa, eivätkä pörrää ympärillä. Luoston KMC-maastoajon reititkin on nyt saatu suunniteltua ja selvää on, että elokuussa voittajan alta löytyy täysjoustopyörä. Kivet ovat Luostolla sen verran terävän mallisia ja niitä on riittävästi, että ei millään pysty ajamaan kalustoa rikkomatta voittovauhtia jäykällä perällä. Kierroksen lopussa on (ei N/M8-12,M70) vielä ilkeä lisälenkki rinteeseen ja sieltä takaisin. Saattaa siinä loppukierroksilla alkaa hapot jylläämään. Jos mäkeä ei jaksa nousta, on toivotonta yrittää laskuissa saada menetettyä aikaa kiinni. Seuraavan päivän maratonajossa aion itsekin ehtiä viivalle jäykällä pyörällä. Reitti on sen verran helppo, että muutaman alamäen jälkeiset mutkat ovat suurin vaaramomentti. Niissä ei kuitenkaan auta jousto edessä eikä takana. Jos lipeää metsään niin sitten lipeää ja se on kuskin vika!

 

Heinäkuussa (12.7.) Sodankylän pyöräilyn kehdossa järjestetään ensimmäistä kertaa ratapyöräilyn PSM-kilpailut. Rata on huippukunnossa omia ennätyksiä varten ja sisäradalta on poistettu hengenvaarallinen alumiinilista, joten rata on siltä osin aivan kuin oikea velodromi. Toki erojakin löytyy pintamateriaalin ja puuttuvien kallistusten muodossa. PSM-kilpailut ovat tosi tärkeä mentaalinen valmistava harjoitus heille, jotka aikovat lähteä Helsinkiin ratakisoihin. Toki kaikki pyörällä ajavat ovat tervetulleita tutustumaan tähän turvallisissa oloissa tehtävään pyöräilylajiin!

 

Seuraavat viikot ovat yhtä hullunmyllyä pyöräilijöille: Kuusamon SM-kilpailut, Solvallan Kultainen kampi –nuorisoleiri, Barentsin mestaruuskilpailut, ISM, rata-SM jne. Nyt on tärkeää kaikkien osallistua toimintaan täydellä höyryllä. Kun jossain jotain järjestetään niin sekaan vaan! Toivotaan, että ilmat lämpenisivät. Olisihan se nyt mukavaa ajaa lyhyissäkin kamppeissa, kun sellaisiakin on joskus tullut ostettua… Edes keskikesällä!

 

PS. Onnea Kuusamon kisaorganisaatiolle. Itse en nyt sinne pääse tulemaan. Ja menestystä kaikille pohjoissuomalaisille kilpailijoille!

 

Juhannuspäivänä

Markku Väyrynen
 

 

Aloitussivulle