Terveisiä Tampereelta!

 

Istun junassa Tampereen rautatieasemalla ja odotan kotimatkan jatkumista Varalan Tuomareiden neuvottelupäiviltä. Kävimme Iiron kanssa esittelemässä Pohjois-Suomen Pyöräilyn Barents-kuvioita sekä esittelemässä OPP:n ISM-kilpailuja. Samassa tilaisuudessa Markku Tulkki esitteli Säkylän SM-kilpailut ja suunnittelun tässä vaiheessa satakuntalaiset ovat valmisteluissa meitä edellä…  Pohjois-Suomen Pyöräilyn toiminnasta oltiin iloisia ja Barentsin kilpailuihin suhtauduttiin asiallisesti. Jopa lievää kateuttakin saattoi olla havaittavissa. Muita pohjoisen poikia oli paikalla Esko Aro sekä Petri Pesonen.

 

Neuvottelupäivillä Markku Nieminen esitteli Wattbikea, josta on Ylen Areenassa Sisu-ohjelmassa kuvaa Jani Sandelinin ajamana. Käytiin keskustelua, jossa mietittiin SPU:n roolia Wattbike-kilpailujen sääntöjen tekemiseen ja kilpailuiden seuraamiseen. Esitin selvänä näkemyksenäni, että pyörä, joka ei liiku, ei kuulu mitenkään SPU:lle, vaan unionin on syytä käyttää voimavarat nykyisiin lajeihin. Toki kaikki pyöräilijät voivat osallistua kisoihin oman harkintansa mukaan ilman SPU:ta. Kesken esittelyn tuli Rovaniemeltä viesti, että ”Täällä ollaan jo toista tuntia ajettu Wattbikella” Laite maksaa noin 2300 euroa ja eri työpaikatkin ovat niitä hankkineet henkilökunnan kuntoiluun.

 

Olympialaji BMX-racing esiteltiin perusteellisesti. Siinä ajetaan 1-vaihteisella, 1-jarruisella matalalla 20” vanteilla (masterit 24” vanteilla) ja kiihdytetään ja hypitään muutaman kymmenen sekunnin eriä. Rata on helppo tehdä ja sitä muokataan valmistumisen jälkeen lapiovoimin. Iskareitakaan ei tarvitse huoltaa, vaijereita rasvata, eikä vaihteita säätää. Satulassakaan ei istuta kuin lämmittelyssä. Ottaa rajusti happoa jalkoihin, kun vedetään putkelta koko kisa. Pyöräkään ei säry kuuleman mukaan millään ajotavalla.

 

Päivillä pohdittiin myös lajimme ympäristöarvoja ja ainakin oman seuran sisällä on syytä kerätä geelipussit takaisin omaan taskuun eikä viskellä niitä pitkin metsiä ja pientareita. Samoin kisoissa syntyvät roskat tulee siivota paikalta ennen kuin lähdetään kotiin. Tämähän meillä jo on toteutunutkin.

 

Tuomarikoulutusta kaivattaisiin kipeästi Pohjois-Suomeen. PSP voi varmaan viestitellä asiasta keskenään ja miettiä sopivaa ratkaisua asiaan.

 

Kauden 2011 kisoihin valittiin alustavasti tuomarit. Pyhälle XC-kisoihin tulevat Eero Juntura ja Sari Törmänen. Esikisoihin toukokuulle ei valittu tuomareita vielä. ISM-kilpailujen tuomareiksi heinäkuussa valittiin Päätuomariksi Esko Aro Oulusta (”Kun sinä tulet noiden lappalaisten kanssa toimeen”) ja muiksi tuomareiksi Turusta Esa Lehto ja Pirita Holminen, Tampereelta Harri Myllymäki ja Rovaniemeltä Markku Posio. Koossa on siis klassisen katastrofin ainekset, kun vastuupaikoille on valittu sekä turkulaisia, että tamperelaisia samaan kisaan. Onneksi majoitusta on sentään 25km:n alueella, ettei käsirysy tule jo ennen avauspuhetta… Ei silti. Poikkeus vahvistaa säännön ja kaikki tuomarit ovat tosi hyviä tehtävissään.

 

Ensi lauantaina on Urheiluopistolla yleisurheilun hallikisat. Sinne on tulossa Sodiksesta sen kokoinen sakki, että kotihallin urheilijat saattavat olla ihmeissään. Meidänkin perheestä on viivalla 5-47v. ”urheilijoita”. Hyvähän se on välillä pistää kintut liikkeelle…

 

Parkanossa 6.2.2011

Markku Väyrynen

 

Aloitussivulle