Kiitos ja kumarrus!

 

Suomen Pyöräilyunionin kehittämispäivät ja syyskokous pidettiin marraskuun lopulla Hotelli Laajavuoressa Jyväskylässä.

Eri pyöräilyseurat esittelivät toimintaansa ja painopistealueitaan... Paljon on isoja toimijoita SPU:n lipun alla. Motiivit pyöräilyyn ovat moninaiset. Yhdessäolo, alueen toimivat liikennejärjestelyt, sekä työmatkan edistäminen olivat kilpailun ohella suuressa roolissa. Budjetit ei –kilpailullisilla seuroilla olivat meidän tekemiseen nähden yli kymmenkertaiset!

 

Watt-Bikea yritettiin saada SPU:n toimintaan ja sille haettiin SM-arvoa. Hallitus esitti ja yleiskokous yhtyi hallituksen kantaan. Kanta oli kielteinen. Hyvä päätös!

 

Triathlonin suuren yleisön tietoisuuteen tuonut Katariina Ebeling (nyk. Laakkonen), tuttu myös Gladiaattorit –ohjelmasta, esitteli Helsingin Kivikkoon tehtyä kansainväliset mitat täyttävää bmx-hanketta. Radalla ajetaan tulevana kesänä SM-mitaleista. Upeaa!

 

Syyskokoukseen saapui arvovaltainen yllätysvieras: Olympiakomitean pj. Risto Nieminen hiljensi yleisön upealla esiintymisellään. ”Suomalainen huippu-urheilu muodostuu siiloista, jotka pitävät tiedot ja taidot sisällään. Mitään ei anneta muille lajiliitoille, alajaostoilta asioita pihdataan myös ja viimeiset siilot tököttävät eri seurojen ympärillä. Siilot pitää räjäyttää ja jakaa tieto suomalaisen urheilun eteen.” ”Kerro omasta lajista muille ihmisille, äläkä paasaa omien parissa ilosanomaa kuin uskonlahko!” ”Energia kuluu tyhjänpäiväisen paperibyrokratian pyörittämiseen urheiluseuroissa. Vähennä sitä ja käytä energia tekoihin ja tavoitteiden toteuttamiseen.” ”Horisontaalisella tasolla yhteistyö on suomalaiseen identiteettiin vaikeaa, mutta se vie lajia eteenpäin. Roy Hodgson oli kertonut puhuvansa Valioliigavalmentajien kanssa päivittäin puhelimessa. Ottelun jälkeen istutaan pöydän ääreen ja muistellaan tuoreeltaan peliä. Vastustajan päävalmentajan kanssa! Laji kehittyy.”

 

Huippu-urheilun tilanteesta hän kertoi tuoreesta suomalaistutkimuksesta, joka suunnattiin urheiluseuroihin kuuluviin lapsiin ja nuoriin. 50% heistä liikkuu oman hyvinvoinnin kannalta liian vähän! Esim. jääkiekkojunioreiden harjoituksissa pelaajien liikkumista mitattaessa he liikkuivat keskimäärin 22 minuuttia/harjoitus. Muu aika oli seisoskelua, odottelua ja kuuntelua. Kaksi kolme harjoituskertaa viikossa on merkityksetön, jos muu aika vietetään bittiavaruudessa.

 

Lopuksi Nieminen kertoi olleensa Tourilla Jussi Veikkasen mukana huoltamassa ranskalaisjoukkuetta kaksi päivää. Hän tietää kuinka kova laji pyöräily on. Velodromista kysyessäni hän sanoi olevansa tulevaan kauteen pettynyt, ellei luistelijoiden ja ratapyöräilijöiden asiaa jääkiekon luvatussa maassa saada parannettua. Lupasin Lapin ja Koillismaan ajajat leireilemään Helsingin sisävelolle kesät talvet.

Velodrom-hanke sai viime viikolla 3 miljoonaa euroa valtion rahaa. Helsingin kaupunki päättää osallistumisestaan tällä viikolla. Katsotaan!

 

Sari Törmänen valittiin jatkamaan SPU:n hallituksessa. Hänen päävastuunaan on junioritoiminta. Onnea koko Törmäsen pyöräilyperheelle!

 

Aabel Lehtorannasta tuli ensimmäinen pohjoissuomalainen Vuoden Poikapyöräilijä! Hienoa Onnea Saarenkylään koko perheelle ja OPP:lle!

 

Ounaksen Pyörä-Pojat ry valittiin Vuoden Pyöräilyseuraksi v. 2012! Perusteluina oli sanottu mm. aktiivinen toiminta kolmen (kohta voi sanoa 4-5) kunnan alueella. Tämä on suuri kunnia, kun se tulee organisaation sisältä. Tilasinkin tänään juhlahumussa Tervolaan tuliterät Tacx:t! Kohta rullat pyörivät Kemijokivarressa…

 

Olemme tietämättämme noudattaneet Niemisen korostamaa horisontaalista mallia viemällä pyöräilyn ilosanomaa naapurikuntiin. Pohjois-Suomen pyöräilyssä tilanne on todella hyvällä mallilla. Meillä on näytön paikka, kun alueellamme järjestetään sekä KK-leiri, että ISM –kisat. Oletko Sinä mukana horisontaalisessa toiminnassa? Hartikan Pekalle vaan nimi ylös!

 

Kiitos ja kumarrus kaikki pyöräilyn ystävät!

 

26.11.2012

Markku Väyrynen