Niko kuudes Saariselän fatbike-kisassa

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

Saariselkä 4.3.2017

OPP:n Niko Heikkilä osallistui lauantaina Saariselällä ajettuun talviseen fatbike-kisaan. Niko ajoi miesten sarjan 30 km.

 

Keli oli mahtava, -7°C ja komea auringonpaiste. Yöllä ja aamulla oli tuulista ja se toi hiukan dyynejä avoimille paikoille, varsinkin tunturin laelle.

Reitti oli pääosin latukoneella tehtyä latupohjaa, joka oli hiihtäjien käytössä, tosin hiihtäjistä ei ollut haittaa ja niitä oli vähän. Muutaman kilometrin lisälenkki oli tehty kelkalla metsään ja se oli kapeaa kelkkauraa. Se oli pehmeämpää mutta hyvin ajettavaa. Lunta oli sitten ajouran vieressä varmaan metri, joten sinne ei kannattanut ajaa rengasta tai jalkaa päästää.

 

Nikolla oli alkumatkasta hiukan liikaa ilmaa renkaissa, joten pikkunousuissa alkoi renkaat jauhamaan tyhjää. Lisäksi kovan kärjen viisi ajajaa jauhoivat jo reittiin pehmenneet urat. Paikkapaikoin urat olivat jo 20 cm syvyiset Nikon mennessä. Onneksi reitti oli pääosin kovempaa ja hyvin ajettavaa.

 

Niko laski hieman ilmaa renkaista erään nousun päällä ja pito parani huomattavasti. Nyt hän alkoi saamaan edellä ajavia kiinni. Huollon jälkeen (11 km) Niko sai jo pari päänahkaa poimittua ja jatkoi kovavauhtista ajoa kahdestaan OTC:n Antti Härmän kanssa, jonka kanssa Niko ajoi vuorovedoin. Härmä oli hyvä kirittäjä. Kiilopään nousu oli tuulen johdosta täynnä pehmeitä, isoja lumidyynejä. Niistä pahimmissa kaikki joutuivat juoksumiehiksi.

 

Dyynien loputtua lähellä Kiilopään huippua Niko teki ratkaisevan vedon ja pääsi irtautumaan kaveristaan. Kiilopään huipun jälkeen vuorossa oli ennen maalia tosi pitkä ja jyrkkä laskettelurinne, jossa Nikon vauhti nousi huimaan 57,7km/h vauhtiin!  Niko ajoi maaliin kuudentena ajalla 1.35.33 toiseksi parhaana suomalaisena. Kisan voittoon polki kova norjalaisajaja Daniel Boberg Leirbakken ajalla 1.12.58. OTC:n Kyösti Soini polki hienosti toiseksi vajaat kolme minuuttia hävinneenä. Kolme seuraavaa sijaa meni jälleen Norjaan ja Niko oli siis kuudes.

 

Naisten sarjan voittanut ja Norjan fatbike-mestruuskilpailuissa toiseksi sijoittunut Rakel Birkeli hävisi Nikolle kolmisen minuuttia.

 

-Kapeat kelkkapätkät oli aika pehmeitä kärkiporukan jäljiltä, mutta muuten ihan jees. Sykkeet oli aika korkealla koko kisan ajan ja vauhti kova. Ajo oli hyvä ja sain annettua itsestäni kaiken irti. Ei ollut ihan tavallinen sunnuntailenkki, Niko tuumaili kisan jälkeen. (KM)

 

Saariselkä MTB Fatbike

Miehet kilpa 30 km:

1. Daniel Boberg Leirbakken, Burfjord IL sykkel 1.12.58.

2. Kyösti Ski Soini, OTC / Team Pyörä-Suvala 1.15.50.

3. Oyvind Klemetsen Bothun, Nordlysbyen Sykkel 1.19.08.

4. Alf Christian Losvar, Nordlysbyen Sykkel 1.19.48.

5. Bjornar Aronsen, Hammerfest SK / Intersport Hammerfest 1.20.54.

6. Niko Heikkilä, OPP / Croc Sports 1.35.33.

7. Antti Härmä, OTC 1.35.35.

8. Mikko Koivu, TVC 1.37.04.

9. Jussi Korkeakivi, OTC 1.39.33.

10. Kai Kekki, Tehokuivaus Pori 1.45.09.

11. Jarmo Westman 1.51.22.

12. Julián Amorrich 2.05.33.

13. Vesa Halonen 2.51.26.