Niko Heikkilä polki cyclocrossin SM-hopeaa

Tuusula 30.10.2021

Cyclocrossin vuoden 2022 Suomen mestaruuskilpailut ajettiin lauantaina Tuusulan urheilukeskuksessa varsin hyvissä olosuhteissa. Urheilukeskukseen oli tehty hieno monipuolinen CX-rata, jossa oli kaksi esteiden ylityskohtaa, yksi portaikko, pari alamäki-ylämäkiosuutta, hiekkapohjaista mutkittelevaa polkua, joitakin upottavia hiekkapätkiä ja pätkä asfalttia.

Miesten eliten kahdeksan kierroksen kisa lähti vauhdikkaasti käyntiin. Niko joutui jostain syystä lähtemään vasta kolmannesta rivistä, mutta nousi nopeasti kärjen tuntumaan ja ensimmäisellä estekohdalla Niko Heikkilä tuttuun tyyliinsä hyppäytti pyöränsä esteiden yli ja sai siten hieman etumatkaa muihin ajajiin. Pian Niko sai peesiin hallitsevan Suomen mestarin Antti-Jussi Juntusen, jotka kahdestaan erottautuivat pääjoukosta ensimmäisellä kierroksella. Nikon esteiden ylitystekniikan huomannut Juntunen blokkasi kahden kierroksen ajan taktisesti Nikon ensimmäisen esteiden ylityksen kohdalla, jotta Niko ei saisi jälleen etumatkaa, koska Juntunen ylitti esteet juoksemalla. Parivaljakko kyttäili toisiaan, joten kokenut entinen ammattilaisajaja Kimmo Kananen ajoi heidät kiinni.

Kimmo Kananen meni toisella kierroksella kärkeen ja laittoi isompaa vaihdetta päälle ja pääsi hetkeksi muutaman kymmenen metrin karkumatkalle. Niko ajoi Kanasen kiinni ja johti kisaa Juntunen kannoillaan, mutta kaatui eräässä mutkassa ja ja sen jälkeen Juntunen lähti sitten kärkeen ja taktinen peli jatkui ja Kananen ajoi taas kärkikaksikon kiinni. Kolmannella kierroksella Kananen pääsi taas hieman karkuun, kun Juntunen ja Niko taktikoivat.  Neljännellä kierroksella Juntunen blokkasi taas Nikon jalkautumisesteellä ja Niko jäi siinä ratkaisevasti Juntusesta, joka pisti reippaasti vauhtia lisää ja ajoi Kanasen kiinni. Nikolla oli vaikeuksia jalkautumiskohdissa. Juntunen sen sijaan painoi vauhdilla karkuun huomatessaan Nikon jääneen. Nikolla oli täysi työ ajaa Kananen kiinni.

Nikolla oli hieman vaikeuksia pyörän polkimien ja klossien kiinnityksen kanssa ja hän menetti hieman asemiaan toisena olevalle Kanaselle joutuen repimään kiinni eroa. Niko kuitenkin taisteli itsensä takaisin kakkospaikalle pari kierrosta ennen maalia ja yritti saada Juntusta kiinni ja onnistuikin hieman kaventamaan eroa. Juntusella oli kuitenkin vielä paljon voimia jäljellä ja hän pystyi helposti vahvalla ja tasaisella ajollaan pitämään Nikon reilusti takanaan. Kananen ajoi jälleen Nikon kiinni, mutta viimeisellä kierroksella Niko ratkaisi hopean hyppäyttämällä esteet komeasti ja vauhdikkaasti yli. Estekohdan jälkeen Niko kiihdytti ja hetkessä eroa Kanaseen tuli monta kymmentä metriä ja päivän saaliina oli hieno hopeamitali. Juntusen voittoaika oli 1.00.23. Niko jäi hänestä lopulta 21 sekuntia.

Kisan jälkeen Niko kommentoi ajoa: "Kyllä vielä parantamisen varaa jäi. Tulisi pari pannua vähemmän ja piettäis pyörän  ehjänä, niin se olis jo paljon eteenpäin. Sain kuitenkin pelastettua vielä vaikka näytti tiukalta se hopeakin kaikkien virheiden jälkeen, mutta onneksi sain kasattua itseni ja taisteltua loppuun. Tämä oli tämän päivän paras. Muta tarttui välillä polkimiin ja kengän pohjiin, mutta kaikki oli kuitenkin itsestä kiinni ja vähän hapoilla kun kompuroi, niin siinä pystyy vielä parantamaan." (KM)

M Elite 60min (8 kierrosta)
1 Antti-Jussi Juntunen Akilles 1:00:23.3
2 Niko Heikkilä OPP 1:00:44.2
3 Kimmo Kananen IBD 1:00:57.1
4 Sakari Lehtinen HyPy 1:00:59.5
5 Mikko Kupiainen HyPy 1:02:16.0
6 Jaakko Sillankorva Akilles 1:02:20.0
7 Aku Koivistoinen CCH 1:02:58.7
8 André Haga GIF 1:03:21.2
9 Samuli Visuri CCH 1:03:36.5
10 Veeti Vainio Akilles 1:04:29.6