Niko Heikkilä 37. U23-luokan maastopyöräilyn (XCO) Euroopan mestaruuskilpailuissa

(Kuvat: Mikko Krats)

Novi Sad, Serbia 14.8.2021

Niko Heikkilä osallistui elämänsä ensimmäiseen U23-luokan maastoajon (XCO) Euroopan mestaruuskilpailuihin lauantaina Serbian Nova Sadissa. Ennen tätä kisaa Niko on tällä kaudella ajanut ulkomailla U23-luokan maailmancupin kisoissa kaksi kertaa ajaen sijalle 79 ensimmäisessä maastoajossa ja keskeytti toisen pyörärikon takia. Niko ei ole vielä täyttänyt 20 vuotta, joten hänellä on mahdollisuus ajaa vielä kaksi kertaa U23-luokan EM-kisoissa. Jokainen maa saattoi asettaa enintään kahdeksan kilpailijaa sarjaa kohti. Niko oli ainoa Suomen edustaja.

Lauantain seitsemän kierroksen kisassa (28 km) Niko joutui tuttuun tapaan lähtemään 84 kilpailijan häntäpään lähtökarsinasta, koska hänellä ei ollut riittävästi UCI-pisteitä parempaan lähtöpaikkaan. Tämä tarkoitti sitä, että sijoitusten parantaminen vaati paljon työtä alkumatkasta, koska jatkuvassa sahausliikkeessä ja ohitusten yrittämisessä energiaa kuluu huomattavasti enemmän kuin kärkipään ajajilla. Se varmasti tuntui matkan edetessä.  Niko kuitenkin ajoi niin hyvin kuin pystyi ja nosti koko ajan sijoitustaan kisan edetessä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli jo 54. 55 sekuntia kärjestä, jossa tietenkin pystyttiin päästelemään ihan täysillä. Toisen kierroksen aikana Niko nosti jälleen sijoitustaan sijalle 46. ollen tällöin 1.23 kärjestä. Vielä tässä vaiheessa kisaa erot olivat melko pieniä, mutta letka venyi pitkäksi ja isompia ajoporukoita alkoi erottautua toisista. Kolmen kierroksen jälkeen Niko oli edelleen sijalla 46 1.40 kärjestä, mutta samassa porukassa oli kymmenkunta ajajaa 10-15 sekunnin päässä seuraavasta letkasta.

Neljän kierroksen ajon jälkeen Nikon sijoitus oli noussut sijalle 43, mutta ero kärkeen oli kasvanut 2.45 minuuttiin. Kärkiporukka, jossa oli muutama ajaja, oli toki erottautumassa jo takana tulevista melko selvästi. Viidennen kierroksen jälkeen Nikon sijoitus oli 44., mutta samassa porukassa oli monta ajajaa. Ero kärkeen oli jälleen kasvanut (+3.21). Toiseksi viimeisen eli kuudennen kierroksen jälkeen Niko oli parantanut vauhtia ja polki nyt sijalla 40 4.03 kärjestä. Viimeisen kierroksen aikana Niko edelleen nosti sijoitustaan ja jätti samassa porukassa olleita selvästi ja sai kiinni kolme edellä olevaa ajajaa ja sijoittui hienosti 37. sijalle loppuajalla 1.21.29. Ero kärkeen oli 4.53. Kisan voittoon polki Sveitsin Joel Roth ajalla 1.16.36. Paras pohjoismaalainen oli Norjan Mats Tubaas Glende, joka ajoi 11. sijalle.

Tämä oli Nikolta erittäin hyvä suoritus ja hän saa tästä toivottavasti parempia lähtöasetelmia seuraaviin kisoihin.

Niko kommentoi kisaa: "Kisa oli hauska ajaa vähän tavallista erikoisemmalla reitillä, kun se sisälsi paljon alaspäin meneviä kiviportaikkoja, mukulakivibaanaa ja nurmikkoa urbaanissa ympäristössä. Kiviä ja juurakkoja ei ollut ollenkaan eikä juuri tavallista maastokisan polkua. Kiviportaat olivat teknisesti vaativia, mutta muutoin ei kovin hankalaa. Kisa lähti käyntiin kovalla alkurytistyksellä, kun kaikki ajajat yrittivät saada parhaan mahdollisen sijoituksen alkuun. Itse jouduin lähtemään jälleen viimeisestä karsinasta sijalta 82. Sää oli kuiva ja kuuma, jotain +34 astetta, joten reitti oli välillä aivan mahdottoman pölyinen hiekkaosuuksilla. Varsinkin alkukierroksella ei nähnyt pölyn takia kunnolla eteensäkään, joten joutui vähän himmaamaan, jotta sai hengityksen kulkemaan. Keuhkot kyllä tuli niin pölyä täyteen, että joutui kisan jälkeenkin yskimään mustaa limaa. Jatkuva ohitteleminen tai sen yritykset tietysti söivät energiaa, kun kukaan ei halunnut suosiolla luopua sijoituksestaan. Viimeisellä parilla kierroksella sain kuitenkin ajon aika hyvin kulkemaan ja sain napsittua sijoituksia. Minun puolesta kisa olisi hyvin voinut jatkua vielä pari kierrosta lisää! Olen kyllä ihan tyytyväinen sijoitukseen, sillä kun viimeiseltä sijalta lähtee, niin 37. sija oli ihan ok." (KM)