Barentsin mestaruuskilpailut 15.-16.6.2013 Venäjän Kolassa

Iina ja Neea N16-sarjassa kaksoisvoittoihin, Irene N40-sarjan hopealla, Severi (M16) ja Iiro (M18) tempossa hopealle!

Barentsin mestaruuskilpailut ajettiin viikonloppuna Venäjän Kolassa vaihtelevissa oloissa. Miesten eliten kokonaiskilpailun Barentsin mestariksi kruunattiin Venäjän Ivan Selivanov. Nuorten sarjoissa ajettiin mitaleista yksittäisinä kilpailuina, joita olivat lauantain tempoajo ja kriteriumajo sekä sunnuntain maantieajo.

Lauantain kisa aloitettiin hyvissä oloissa tempoajolla, jossa nuorten sarjojen reitti oli varsin hyväkuntoista tasaista tietä, mutta 20 km:n matkalla reittiin sisältyi rotko, jossa ajajat joutuivat polkemaan jyrkkää ylämäkeäkin. Suomen joukkueessa ajaneista OPP:n ajajista parhaiten menestyivät N16-sarjan Iina Väyrynen ja Neea Huikuri, jotka ottivat 10 km:n tempossa sarjassaan kaksoisvoiton. Iinan aika oli 14.32 ja Neean 15.05. Hopeasijoja polkivat Severi Huhtala M16-sarjassa ajallaan 13.32 voiton mennessä Oulun Aku Kelonevalle ajalla 12.51, sekä N40-sarjan Irene Väyrynen ajalla 17.44 ja M18-sarjan Iiro Väyrynen, jonka aika 20 km:n tempossa oli 30.44. M40-sarjassa Markku Väyrynen sijoittui 20 km:n matkalla seitsemänneksi ajalla 30.44. Miesten eliten tempon nopein oli Venäjän Ivan Selivanov ajalla 28.52.

Lauantaina jatkettiin kriteriumajolla 1,7 km:n mittaisella korttelireitillä, johon sisältyi loppusuoralla pari isohkoa hidastustöyssyä, mikä teki ajamisesta varsin mielenkiintoista. Parhaiten ajoivat jälleen N16-sarjan tytöt, joiden matkana oli 10 kierroksen eli 17 km:n ajo. Kisa ajettiin pistekilpailuna, jossa oli viisi kirikierrosta (pistein 5-3-2) joista maalikiristä sai tuplapisteet. Iina hallitsi ajoa napaten neljä ykkössijaa ja yhden kakkossijan saaden kasaan 28 pistettä. Neea vei yhden kirivoiton ja sai kasaan 19 pistettä. Norjan Martine Joks oli kolmas 13 pisteellä. N40-sarjassa Irene Väyrynen oli jälleen toinen saaden 18 pistettä. Miesten elitessä voittoon polki Norjan Aike Niillas Selfors 24 pisteellä. Erikoista kisassa oli se, että loppukierroksilla kaupungin pikkupojat heittelivät nyrkin kokoisia kiviä ajotielle saadakseen hieman jännitystä kisaan. Kukaan ei onneksi niiden takia loukkaantunut.

Sunnuntaina oli ohjelmassa erittäin raskas maantieajo mäkisellä reitillä. Säätila oli dramaattisesti muuttunut huonoon suuntaan ja kisan aikana puhalsi jäätävä pohjoistuuli ja riesana oli lisäksi hyytävä rankkasade. Mittari näytti juuri nollan paremmalla puolella olevia lukemia. Nuorten ja naisten sarjojen matkoja lyhennettiin reilusti, mutta miesten elite joutui polkemaan koko 120 km:n matkan. Kilpailu oli ajajille yhtä piinaa alusta loppuun. Iso osa ajajista joutui keskeyttämään hypotermian takia ja maaliin asti päässeitäkin jouduttiin virvoittelemaan pitkä tovi ennen kuin elämä voitti. Harvoin on pyöräilykisoissa ajettu yhtä jäisissä oloissa.

N16-sarjan sekavahkossa ajojärjestyksessä Norjan Martine Joks pääsi suomalaisten huomaamatta karkuteille ja voitti 32 km:n maantieajon ajalla 1.14.53. Iina ja Neea sinnittelivät kuitenkin maaliin asti vuorovedolla. Neea oli kakkonen ja Iina kolmonen. Molempien aika oli 1.19.29. N40-sarjassa sinnikäs Irene Väyrynen polki jälleen hopealle ajalla 1.25.00. M18-sarjan 120 km:n ajossa Iiron satula lähes irtosi ja mies joutui kamppailemaan vaivalloisesti maaliin asti saaden loppuajan 3.46.41 sijoittuen neljänneksi. M40-sarjan 120 km:n matkalla Markku Väyrynen putosi pääjoukosta ja ajoi yksinään 80 km päästen maaliin ajalla 4.03.32 sijoittuen seitsemänneksi. Miesten elitessä Venäjän Ivan Selivanov ja Norjan Janez Miklavzin karkasivat pääjoukolta. Loppukilometreillä kovana kirimiehenäkin tunnettu venäläisajaja polki näyttävästi voittoon ajalla 3.19.18. Norjalaisen aika oli 3.19.34. Näin Selivanov saavutti uransa tähän asti parhaimman saavutuksen voittaessaan miesten eliten kokonaiskilpailun Barentsin mestaruuden.

Palkintojen jako suoritettiin Kolan kulttuurikeskuksessa, jossa yleisö sai nauttia hienoista kansantanssi- ja lauluesityksistä palkintojen jaon lomassa. Suomalaisille vieraille järjestettiin myös käynnit Suuren isänmaallisen sodan muistomerkille ja museolaivaksi muutetulla kuuluisalla ydinkäyttöisellä Lenin-jäänsärkijäaluksella.

Iina (oik.) ja Neea sunnuntain maantieajossa, joka ajettiin viheliäisessä vesisateessa ja kylmässä.

Iina voitti lauantain avauskilpailun 10 km:n tempon.

Tuloksia:

Tempoajo:

M12 5 km:n tempo: 7) Aaro Väyrynen Suomi/OPP 13.02.

M16 10 km:n tempo: 1) Aku Keloneva Suomi/OTC 12.51, 2) Severi Huhtala Suomi/OPP 13.32, 3) Mihkkal-Aigin Trosten Norja 15.01, 4) Junne Solbakk Norja 15.12.

N16 10 km:n tempo: 1) Iina Väyrynen Suomi/OPP 14.32, 2) Neea Huikuri Suomi/OPP 15.05.

N40 10 km:n tempo: 1) Synnöve Solbakk Norja 15.15, 2) Irene Väyrynen Suomi/OPP 17.44.

M18 20 km:n tempo: 1) Niillas Strendo Henriksen Norja 30.14, 2) Iiro Väyrynen Suomi/OPP 30.44, 3) Jovnna Ande Balto Henriksen Norja 31.45.

M40 20 km:n tempo: 1) Stein Joks Norja 28.04, 2) Pavel Samodov Venäjä 29.22, 3) Mihail Smolkin Venäjä 29.33...5) Esa Mustonen Suomi/Cyclos…7) Markku Väyrynen Suomi/OPP 30.44, 8) Petri Pesonen Suomi/Cyclos 30.54…10) Timo Karvonen Suomi/OTC 31.46.

Miehet Elite 20 km:n tempo: 1) Ivan Selivanov Venäjä 28.52, 2) Jevgeni Kuznetsov Venäjä 28.57, 3) Valeri Viser Venäjä 29.01.

Kriterium:

M12 6 kierrosta (10,2 km): 7) Aaro Väyrynen Suomi/OPP.

N16 10 kierrosta (17 km): 1) Iina Väyrynen Suomi/OPP 28 p., 2) Neea Huikuri Suomi/OPP 19, 3) Martine Joks Norja 13.

N40 10 kierrosta (17 km): 1) Synnöve Solbakk Norja 30, 2) Irene Väyrynen Suomi/OPP 18.

M40 20 kierrosta (34 km): 1) Stein Joks Norja 28, 2) Per Torleiv Ravna Norja 20, 3) Andrei Pozdejev Venäjä 12, 4) Petri Pesonen Suomi/Cyclos 4…6) Timo Karvonen Suomi/OTC 0.

Miehet Elite 20 kierrosta (34 km): 1) Aike Niillas Selfors Norja 24, 2) Ivan Selivanov Venäjä 18, 3) Janez Miklavzin Norja 14.

Maantieajo:

N16 32 km: 1) Martine Joks Norja 1.14.53, 2) Neea Huikuri Suomi/OPP 1.19.29, 3) Iina Väyrynen Suomi/OPP s.a.

N40 32 km: 1) Synnöve Solbakk Norja 1.06.25, 2) Irene Väyrynen Suomi/OPP 1.25.00.

M18 120 km: 1) Niillas Strendo Henriksen Norja 3.23.24, 2) Jovnna Ande Balto Henriksen Norja 3.24.13, 3) Dmitri Zhiznenko Venäjä 3.33.13, 4) Iiro Väyrynen Suomi/OPP 3.46.41.

Miehet Elite 120 km: 1) Ivan Selivanov Venäjä 3.19.18, 2) Janez Miklavzin Norja 3.19.34, 3) Basil Sorokin Venäjä 3.23.20.

M40 120 km: 1) Pavel Samodov Venäjä 3.23.23, 2) Per Torleiv Ravna Norja 3.23.36, 3) Timo Karvonen Suomi/OTC 3.27.50…7) Markku Väyrynen Suomi/OPP 4.03,32.

Miesten eliten yhteistulosten Barentsin mestari: Ivan Selivanov Venäjä.

Matkamestaruuksista: 2 kultaa - 8 hopeaa - 1 pronssi = 11 mitalia

OPP:n ajajien sijoitukset