Ari miesten sarjan 64. Val d'Isèren maailmancupissa

Ari Kurvinen (Kuva: Jaakko Posti)

Val d’Isère 24.-25.8.2013

Maastopyöräilyn enduron maailmancup Enduro World Series jatkui viikonloppuna Ranskan Val d’Isèren hulppeissa maisemissa. Samassa yhteydessä ajettiin myös maajoukkueiden Enduro of Nations, jossa myös Suomen kolmihenkinen joukkue oli mukana.

Lauantaiksi ennustettiin alueelle sumua ja rankkaa sadetta, mutta ensimmäisen erikoiskokeen aikana sadetta ei vielä näkynyt. Pitkällä ja pölyisellä erikoiskokeella, auringonpaahteessa ajajat pääsivät kurvailemaan Alppien rinteitä alaspäin uskomattoman komeissa maisemissa ja myös melkoisella vauhdilla, vaikka välillä oli myös teknisesti hankalampia osuuksia. Tämä EK ajettiin kaksi kertaa.

Suomalaisajajista Ounaksen Pyörä-Poikien Ari Kurvinen oli nopein ajallaan 13.04,259, mikä oikeutti kaikkien 219 ajajan joukossa sijalle 88. Sama EK ajettiin vielä toistamiseen ja nyt Kurvisen aika oli hieman parempi 13.00,901, ja sillä sijoitus oli 81. Muilla suomalaisilla Juuso Pihlajalla ja Markus Hjerppellä sijoitukset olivat reilusti 100 ajajan huonommalla puolella. Suomalaisten kannalta valmistautuminen kisaan ei ollut paras mahdollinen, sillä ajajat eivät päässeet ihan suunnitelmien mukaan tutustumaan ajoreitteihin tarpeeksi hyvin ennakolta, mikä teki tietysti oman hankaluutensa ajamiseen. Myös pyörien kunnon kanssa oli pieniä ongelmia, mm. yksi rengasrikko oli riesana. Ari Kurvisella irtosi 1. EK:lla satula.

Ennusteen mukaisesti iltapäivällä sää muuttui dramaattisesti huonompaan suuntaan. Auringonpaiste muuttui rankkasateeksi ja reitti muuttui liukkaaksi ja mutaiseksi velliksi. Iltapäivän ensimmäinen ajo jouduttiin peruuttamaan, mutta myöhemmin ajolupa kuitenkin annettiin ja nyt EK pystyttiin ajamaan vaikeasti hallittavalla reitillä, joka vaati ajajilta erityistä tarkkaavaisuutta ja teknistä pyörän hallintaa.

Tällä erikoiskokeella suomalaiset ajoivat paremmin, vaikka yksi ajajista harhautui paksun sumun takia väärille urillekin. Ari ajoi vaikeissa oloissa erinomaisesti ja kellotti ajan 16.05,594, jolla sijoittui erikoiskokeella 57. sijalle nostaen samalla sijoituksensa miesten sarjan kokonaiskilpailussa 54. sijalle (kaikki sarjat huomioiden 59.) yhteisajalla 42.10,754. Sauli Hjerppe ajoi myös hyvin sijoittuen 73. sijalle ajalla 16.39,258. Ensimmäisen päivän jälkeen Hjerppe ja Pihlaja olivat miesten kisassa 100. sijan molemmin puolin. Miesten kilpailun kärjessä ensimmäisen päivän jälkeen oli Ranskan Jerome Clementz yhteisajalla 36.19,455. Hänestä reilun 15 sekunnin päässä oli Ranskan Fabien Barel ajalla 36.35,100.

Maajoukkueiden välisessä Enduro of Nations -kilpailussa Suomen joukkue oli ensimmäisen päivän jälkeen kahdeksas. Ylivoimaisessa johdossa oli kotikenttäedusta nauttinut Ranskan joukkue.

Sunnuntaina sääennuste lupaili epävakaata säätä ja sellainen tulikin. Vuoriston sääolot tekivät ajamisesta todella rankkaa, mutta kisat pystyttiin kuitenkin viemään läpi ja toisella erikoiskokeella aurinkokin paistoi täydeltä terältä. Järjestävät jättivät kuitenkin joukkuekilpailun yhteislähdön ja pari erikoiskoetta kokonaan pois ohjelmasta. Pitkien odottelujen jälkeen päivän ensimmäinen EK ajettiin, ja ne ajajat, joilla kunto-ominaisuudet olivat kunnossa ja renkaissa oli paras pito hyötyivät vaikeista oloista. Vaikka hissit olivat käytössä siirtymäosuuksilla, raskaita kiipeämisosuuksia mutaisilla rinteillä joutui silti aivan riittävästi suorittamaan. Kisa ei todellakaan ollut pelkkää alamäkeen huristelua.

Arin toinen päivä ei mennyt ihan odotusten mukaan. Ensimmäinen EK oli parempi ajo ajalla 14.57,630, mutta 30 sekunnin aikasakko siirtymäosuudella ilman kypärää ajamisesta pudotti sijoitusta. Arin aika toisella EK:lla oli 20.55,527. Aikasakosta huolimatta Ari oli silti lopputuloksissa paras suomalaisista ajajista, sillä hänen sijoituksensa miesten sarjan kokonaiskilpailussa oli 64. sija yhteisajalla 1.18.03,911. Sauli Hjerppe oli 89. ajallaan 1.21.46,608 ja Juuso Pihlaja 91. ajallaan 1.23.0,644. Maailmancupin miesten sarjan voittajaksi polki Ranskan Jerome Clementz yhteisajalla 1.07.03,711, toiselle sijalle Australian Jared Graves reilut 11 sekuntia hävinneenä ja kolmanneksi Ranskan Fabien Barel reilut 31 sekuntia kärjestä. Naisten voittoon kiisi hurjaa vauhtia polkenut Ranskan Anne Caroline Chausson ajalla 1.17.23,223.

Maajoukkueiden Enduro of Nations -kisassa Suomen joukkue nosti sijoitustaan seitsemänneksi, kun edellä olleen Ison-Britannian joukkueen yksi ajaja joutui keskeyttämään kisan. Maajoukkueista paras oli odotetusti Ranska, jonka ylivoimainen joukkue kellotti yhteisajan 3.23.54. Suomen yhteisaika oli 4.02.58.

-Täällä on niin pitkät ja fyysiset erikoiskokeet Suomeen verrattuna, että homma jäi eniten kiinni kuntopuolesta. Myös hapenpuute vaivasi korkeassa ilmanalassa. Teknisillä osuuksilla ajoin kiinni edellä lähteneitä, mutta pitkillä polkuosuuksilla ei vaan kulkenut mihinkään. Satulan irtoaminenkaan ei auttanut asiaa, kun jouduin ekalla erikoiskokeella ajamaan yli puolet matkasta putkelta, josta ei tietenkään palautunut kunnolla, Ari kommentoi omaa suoritustaan. (KM)

Enduro World Series, Val d’Isère 24.-25.8.2013

Miehet: 1) Jerome Clementz Ranska 1.07.03,711, 2) Jared Graves Australia 1.07.15,457, 3) Fabien Barel Ranska 1.07.35,437, 4) Nicolas Lau Ranska 1.08.11,887, 5) Jamie Nicol uusi-Seelanti 1.08.24,044…64) Ari Kurvinen Suomi 1.18.03,911…89) Sauli Hjerppe Suomi 1.21.46,608…91) Juuso Pihlaja Suomi 1.23.07,644. Maaliin asti pääsi 151 ajajaa.

Naiset: 1) Anne Caroline Chausson Ranska 1.17.23,223, 2) Tracy Moseley Iso-Britannia 1.17.41,044, 3) Cecile Ravanel Ranska 1.19.36,226.

Enduro of Nations (Maajoukkueiden välinen kilpailu)