Iina Väyrynen polki N16-sarjan 2 km:n SM-kultaa velodromilla

Cecilia, Iina ja Neea. (Kuva: Juha Aintila)

Severi otti yllätyshopeaa M16-eräajossa.

Helsinki 27.7.2013

Ounaksen Pyörä-Poikien Iina Väyrynen oli hurjassa vauhdissa lauantaina Helsingin velodromilla jatkuneissa ratapyöräilyn Suomen mestaruuskilpailuissa. Iina polki paahtavassa helteessä mielimatkallaan 2 km:n takaa-ajossa ylivoimaisesti Suomen mestaruuteen uudella Pohjois-Suomen ennätyksellä 2.50,60. Finaalissa vastaan asettunut IK-32:n Cecilia Aintila hävisi lähes kahdeksan sekuntia. OPP:n Neea Huikuri polki karsinta-ajon perusteella loistavasti pronssia tiukan taistelun jälkeen komealla omalla ennätyksellään 3.00,28.

Aamupäivän karsinta-ajossa Iina polki jo rikki Roosa Törmäsen (N16) ja Teija Alaviirin (N18) Pohjois-Suomen ennätykset ajallaan 2.51,19. Mainittakoon, että Teija Alaviirin vuonna 1998 ajama 2.51,81 oli sitä ajettaessa myös N18-sarjan Suomen ennätys. Iina kiisi pyörän selässä todella kovaa vauhtia ja väliaikana syntyivät myös 1 km:n aika-ajon PSE:t niin N16- kuin N18-sarjassa ajalla 1.23,8. Alaviirin naisten sarjan ennätys jäi vielä voimaan puolen sekunnin turvin. N16-sarjan 2 km:n ajossa OPP:n Minttu Ojala sijoittui seitsemänneksi ennätyksellään 3.22,18.

-Taktiikkana oli karsinnassa ajaa ihan täysillä ja päästä kahden parhaan joukkoon ja finaaliin. Se onnistui hyvin. Finaalissa oli tarkoitus ottaa alku hieman tarkkaillen, mutta Cecilia jäi jo ensimmäisen kierroksen aikana reilusti, joten saatoin ajaa aika rennosti, jottei jalat kramppaisi tässä kuumuudessa. Isä huuteli että älä turhaan revitä, mutta tuli se PSE näköjään siltikin, Iina totesi.

Myös Neea oli innoissaan pronssimitalista.

-Nyt laitettiin välitykset kohdalleen ja Markku teroitti, että nyt on se päämatka, jolla taistellaan mitalista. Ajo sujui tosi hyvin ja mitali maistui tosi paljon, jo kolmannen SM-mitalinsa tänä vuonna polkenut Neea kertoi.

Muilla matkoilla OPP:n Iiro Väyrynen sijoittui M18-sarjan 3 km:n aika-ajossa neljänneksi ajalla 4.06,41 jääden vain 2,5 sekuntia pronssista. M16-sarjan 2 km:n aika-ajon karsinnassa Severi Huhtala polki ennätyksensä 2.52,05, joka riitti viidenteen sijaan. M40-sarjan 3 km:n aika-ajossa Pekka Välimaa sijoittui viidenneksi ajalla 4.27,65. Miesten 4 km:n karsinnassa Eemeli Välimaa polki ennätyksensä 5.39,56 sijoittuen 11. sijalle. Miesten mestaruuden voitti CCH:n Anton Aro ajalla 4.52,67. Naisten 3 km:n mestaruuden polki TVC:N Pia Pensaari ajalla 4.06,00.

Severi Huhtala polki M16-sarjan eräajon hopeaa

Eräajon karsinnassa OPP:n Severi Huhtala sijoittui neljänneksi ajamalla 200 metriä lentävällä lähdöllä ennätykseensä 14,16. M40-sarjassa Markku Väyrysen sijoitus karsinnassa oli 10. ajalla 12,85.

M16-sarjan eräajon ensimmäisellä pudotuskierroksella Severi voitti Oulun Aku Kelonevan erin 1-0 ja selviytyi suoraan neljän parhaan joukkoon. Toisella kierroksella vastaan asettui Turun Urheiluliiton Erik Relanto. Relanto vei ensimmäisen erän ja Severi puolestaan toisen erän. Ratkaisevassa kolmannessa erässä Relanto pääsi hetkeksi pienelle karkumatkalle ja peli näytti jo selvältä, mutta Severi laittoi lopussa kaiken peliin ja ohitti hurjalla kirillä väkisin turkulaisen ja voitti 15 sentin erolla päästen finaaliin CCH:n Jonne Itkosta vastaan.

Finaalissa ensimmäinen erä oli todella tiukka ja nuorten olympiafestivaalillakin mukana ollut Itkonen voitti niukasti puolella pyöränmitalla. Toisessa erässä vahvasti kirinyt Itkonen oli jälleen vahvempi voittaen parilla metrillä ja vei erin 2-0 mestaruuden. Severille yllätyshopea oli upea menestys, ja ensimmäinen M16-sarjan mitali lähti kohti Sodankylää. Aikaisemmilta vuosilta hänellä on useita mitaleita ikäluokkasarjoista. (KM)

N16 2 km:n takaa-ajo: 1) Iina Väyrynen OPP 2.50,60 (N16-, N18- PSE) (jo karsinnassa PSE 2.51,19), 2) Cecilia Aintila IK-32 2.58,32, 3) Neea Huikuri OPP 3.00,28 (oe)…7) Minttu Ojala OPP 3.22,18 (oe).

M16 2 km:n takaa-ajo: 1) Jonas Nordström Akilles 2.30,15, 2) Erik Relanto TuUL 2.34,51, 3) Aku Keloneva OTC 2.47,34…5) Severi Huhtala OPP 2.52,05 (oe).

M18 3 km:n takaa-ajo: 1) Henrik Luostarinen TuUL 3.39,57, 2) Niklas Henttala Akilles 3.41,94, 3) Waltteri Lepistö PoTa 4.03,79, 4) Iiro Väyrynen OPP 4.06,41.

M40 3 km:n takaa-ajo: 1) Pasi Ahlroos IK-32 ylösajo finaalissa, 2) Tommi Nieminen IK-32, 3) Antero Salvanto IK-32 3.53,94, 4) Timo Karvonen OTC 4.25,00, 5) Pekka Välimaa OPP 4.27,65.

Naiset 3 km:n takaa-ajo: 1) Pia Pensaari TVC 4.06,00.

Miehet 4 km:n takaa-ajo: 1) Anton Aro CCH 4.52,6, 2) Tommi Martikainen KoiIsku 5.01,23, 3) Timo Erjomaa TUUL 4.58,18…11) Eemeli Välimaa OPP 5.39,56 (oe).

Eräajon karsinta:

M16: 3) Aku Keloneva OTC 13,66, 4) Severi Huhtala OPP 14,16 (oe).

M40: 9) Timo Karvonen OTC 12,82, 10) Markku Väyrynen OPP 12,85.

Eräajon lopputulokset M16: 1) Jonne Itkonen CCH, 2) Severi Huhtala OPP, 3) Erik Relanto TuUL.