OPP:n järjestämät XCO:n (seniorit) Suomen mestaruuskilpailut Ounasvaaralla 19.7.2014:

Hannu Jänkälä polki SM-hopeaa ja Oiva Lukkari SM-pronssia!

Hannu polki upeasti SM-hopeaa! (Kuvat 1 ja 3: Kalevi Mikkonen)

Oiva kamppaili SM-pronssin mitalikokoelmiinsa. (Kuva 2: Markku Väyrynen)

M30-sarjan voitti hienolla ajolla Olli Himanen.

Rovaniemi 19.7.2014

Ounaksen Pyörä-Poikien järjestämät maastopyöräilyn Suomen mestaruuskilpailut jatkuivat lauantaina M30,-M40-, M50- ja M60-luokkien maastoajoilla (xco) Ounasvaaran tunnetusti vaativilla reiteillä. Tällä kertaa kisat saatiin vietyä läpi aurinkoisen lämpimässä säässä Ounasvaaran porojen tarkkaillessa tilannetta hieman syrjempänä. Ukkosrintamakin kiersi Ounasvaaran sopivasti jyristen muualla. OPP:n ajajien mitalitili saatiin avattua kahdessa luokassa.

M50-sarjan 14,1 km:n kilpailu lähti käyntiin rivakassa tahdisssa. Jo ensimmäiseen nousuun kärkipään ajajat panostivat melkoisen rynnistyksen ja eroja alkoi heti syntyä. Kisan ennakkosuosikki Tampereen Pyörä-Poikien Ari Kansikas repi eroa porukkaan heti alkumetreiltä. Myös Hannu Jänkälä panosti alkuun ja hänen vauhtinsa oli todella irtonaisen ja rennon kovaa. Mäen yläpäässä Hannu huomasi takana tulevan porukan jääneen jo selvästi ja hän pystyi repimään tasaisesti eroa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen erot ajajien kesken olivat niin selvät, että vain pyörärikko saattaisi muuttaa tilannetta.

Kansikas veti hirmuista vauhtia maaliin saakka ja polki ykköseksi todella kovalla ajalla 55.40. Hannu saattoi ajaa rennosti ja pystyi silti lisäämään eroa takana ajaviin. Viimeisellä kierroksella Hannu pyrki vain ajamaan niin siististi, ettei tule rengasrikkoa ja hän saattoi lasketella hienoon SM-hopeamitalisijoitukseen hyvällä fiiliksellä. Hannu aika oli 59.16. Kolmanneksi polki Wasa Vélocityn Jari Malmi lähes neljä minuuttia Hannulle jääneenä.

-Kisa lähti hyvin käyntiin ja olo oli vireä, vaikka olen uurastanut Rollo MTB-reitin merkitsemisessä viime aikoina. Pystyin koko ajan ajamaan omaa ajoa eikä matkalla ollut mitään vaikeuksia. Nostin vauhtia heti ensimmäisen mäen jälkeen. Kolmannella kierroksella vain varmistelin, ettei mitään pyörärikkoa sattuisi. Olen nyt löytänyt hyvän rytmin harjoittelussa, joka sopii minulle. Teen viikkoa ennen kisaa tosi kovan reenin ja palauttelen sitten sopivasti ennen kisaa. Olen myös panostanut ruokavalioon ja jättänyt mm. sokerit pois kokonaan. Tänään myös reitti oli hyvässä ajokunnossa ja sain hyvää kannustusta pitkin matkaa, joka ilahdutti, toisen xco-mitalinsa saavuttanut Hannu kertoi kisan jälkeen.

Myös M60-sarjan 14,1 km:n matkalla saatiin SM-mitali kotimaisemiin, kun jo 75-vuotias Oiva Lukkari polki pronssia raskaalla ja vaikealla reitillä. Sarjan voittoon polki Kings Way Cycling Teamin Rauni Eklund. M40-sarjassa OPP:n Heikki Haaparanta joutui sairauden takia jäämään pois, joten kotikatsomon kannalta suurin mielenkiinto lopahti siihen. Kovassa kisassa voittoon polki CCH:n Sauli Visuri, jonka voittoaika 18,8 km:n ajossa oli kova 1.04.51.

M30-sarjan 23,5 km:n matkalla kesän kilpailuja tässä sarjassa hallinnut Cycling El Burron Olli Himanen oli huikeassa vireessä. Tavallisesti kilpakumppaniensa kanssa sekuntitaistelua käynyt Himanen oli mäkisessä maastossa elementissään ja kiskoi eroa muihin ajajiin yllättävän paljon. Hänen voittoaikansa oli todella kova 1.24.39. Toiseksi polkenut Hyvinkään Pyöräilijöiden Mikko Kupiainen hävisi minuutin ja 17 sekuntia. Kupiainen kävi hopeasta kovan kamppailun saman seuran Antti Kuittoa vastaan. Ratkaisu tapahtui hiihtostadionin viimeisessä nousussa, jossa Kupiainen ohitti Kuiton  ja repäisi ratkaisevan eron.

-Tuli yllättävän paljon eroa kavereihin jo ensimmäisen kierroksen jälkeen. Tavallisesti meillä on hyvin tasaista. Mäet nousi minulla tänään hyvin ja ajaminen oli suorastaan helppoa. Tykkään ajaa keulilla ja nyt sain kontrolloida vauhtia ihan omaan tahtiin. Vasta viimeisellä kierroksella alkoi hieman jaloissa tuntua ja ajoin sitten vähän varovaisemmin lopun, mikä meinasi kostautua, kun melkein rikoin renkaani kivikossa. Vanteesta kuului vinkaisu, mutta onneksi rengas ei rikkoutunut. Oli hieno reitti ajaa, Himanen totesi heti maaliintulon jälkeen. (KM)