Meiju Salmela polki maratonajon SM-hopeaa Hyvinkäällä!

(Kuvat: Jukka-Pekka Salmela)

Hyvinkää 20.9.2014

Ounaksen Pyörä-Poikien 29-vuotias Meiju Salmela polki maastopyöräilyn maratonajossa (xcm) naisten elitesarjan 70 km:n ajossa hopeaa Hyvinkäällä lauantaina ajetuissa Suomen mestaruuskilpailuissa. Tämä oli Meijun uran ensimmäinen SM-mitalisijoitus. Kilpailut ajettiin Hyvinkään ja Rajamäen ns. Seitsemän veljeksen reitillä, joka oli maratonajoksi erittäin tekninen ja paikoin ajajat joutuivat jopa kantamaan pyörää päästäkseen eteenpäin. Monet ajajat kritisoivatkin reittiä aika rankasti. Kaikkien onneksi kisa ajettiin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä kuivalla reitillä. Märkä reitti olisikin ollut jopa vaarallinen.

Naisten eliten 70 km:n alkuvaiheessa neljän ajajan porukka ajoi yhdessä, kunnes yksi ennakkosuosikeista Sini Alusniemi kaatui ja Meiju ajoi samaan kasaan. Tässä vaiheessa Tampereen Sonja Kallio pääsi yksin hyvälle karkumatkalle ja pystyikin pitämään johtonsa maaliin saakka. Alusniemi keskeytti hieman myöhemmin kisan ja Meiju joutui ajamaan miltei koko matkan kakkossijalla yksikseen. Reitti oli varsin huonosti merkitty paikoitellen ja vielä ilkivallan tekijät olivat kääntäneet reittiopasteita, joten usea ajaja ajoi harhaan. Meijukin teki peräti kolme harharetkeä joutuen palaamaan takaisin reitille samaa tietä. Se ei kuitenkaan vaikuttanut sijoituksiin vaan hän oli koko ajan kakkospaikalla. Kilpailun voittajan Sonja Kallion aika oli 3.52.24 ja Meiju Salmelan 4.07.56. Kolmanneksi polki Oulun Sari Orvola ajalla 4.31.38.

Kisan jälkeen hyvävoimainen Meiju kertoi olevansa iloinen mitalista, vaikka kisan kulussa olikin toivomisen varaa:

-Harhaanajot harmittavat eniten. Kisassa joutui koko ajan keskittymään enemmän reitin seuraamiseen kuin kovaa ajamiseen, joten voimia jäi paljon varastoon. Tämä oli kuin pyöräsuunnistusta ilman karttaa. Tiesin kyllä takaa tulevien olevan kaukana, joten en ottanut mitään turhia riskejä. Reitti oli osaksi enemmän xco-tyyppinen ja jäykkäperäisellä oli joissakin juurakkoisissa paikoissa mahdoton ajaa, kun omassa teknisessä osaamisessakin on vielä parantamisen varaa. Pitkiä ajettavia nousuja ei ollut juuri ollenkaan, mutta soratietä ja latupohjia ihan riittävästi. Onneksi pyörä toimi hyvin eikä muutenkaan ollut mitään isompia vaikeuksia. (KM)

Maratonajon (XCM) Suomen mestaruuskilpailut Hyvinkäällä 20.9.2014:

Naiset, elite 70 km: 1) Sonja Kallio P-P 3.52.24, 2) Meiju Salmela OPP 4.07.56, 3) Sari Orvola PK-Team 4.31.38, 4) Ruut Vähämetsä KiiRi 4.44.46, 5) Sofia Kansikas P-P 5.06.29.