OPP:n ajajilla huikea menestys maastopyöräilyn (XCO) Suomenmestaruuskilpailuissa Liedossa!

Niko Heikkilä polki kultaa M14-sarjassa!

OPP:n pojille kaksoisvoitto M14-sarjassa. (Kuva: Hannu Heikkilä)

Meiju. (Kuva: JP Salmela)

Antonia. (Kuva: JPS)

Niko. (Kuva: JPS)

Lieto 19.7.2015

Ounaksen Pyörä-Poikien ajajilla oli hurjat mitalijuhlat sunnuntaina Liedossa ajetuissa maastopyöräilyn Suomen mestaruuskilpailuissa. OPP:n ajajat saavuttivat kaikkiaan yhteensä seitsemän mitalia päivän kilpailuista. Parhaiten menestyi M14-sarjan Niko Heikkilä, joka polki sarjansa mestariksi ylivoimaisesti. OPP:n kaksoisvoiton varmisti Eemil Lehtoranta. Naisten elitessä OPP:n jo edellispäivänä mitalit polkenut kaksikko Meiju Salmela ja Antonia Haga jatkoi samalla tavalla Meijun ottaessa hopeaa ja Antonia pronssia.

Liedon Lietohallin ympäristössä ajetut kisat vietiin läpi varsin raskaissa oloissa, sillä jokunen sadekuuro kasteli reittiä. Vesisade pehmitti reitin liejuiseksi ja imeväksi mössöksi ja kallio- sekä juurakko-osuudet liukkaiksi, mikä lisäsi sekä raskautta että teknistä vaikeutta.

Reitit oli muutenkin kaikissa sarjoissa tehty varsin vaativiksi, ja erityisesti yli 16-vuotiaiden kisareitit sisälsivät jyrkkää kallionousua ja -laskua. Laskuissa oli myös luonnonkividroppeja, jotka vaativat ajajilta hyvää teknistä osaamista. Muilta osin reitti oli maastokisoista tuttua juurakkoista polkua, latupohjia ja muita nopeammin ajettavia osuuksia.

Naisten sarjan kisassa matkana oli 22,8 km, joka ajettiin kuutena 3,8 km:n lenkkinä, joten vaativuutta ja teknistä taitoa koeteltiin monella kierroksella. Ennakkosuosikki Korson Noora Kanerva piti kilpailussa paineet hallussa ja kiskoi voittoon ajalla 1.52.32. Hän johti kisaa alusta saakka. OPP:n ajajat Meiju Salmela ja Antonia Haga ajoivat loistavan kisan ja ottivat mitalisijat haltuunsa jo alkuvaiheissa. Koko matkan tasaisesti ajaneet OPP.n ajajat pitivät kakkos- ja kolmossijansa selvällä erolla hallussaan. Vaativa tekninen reitti oli nais- ja joillekin miesajajillekin liian vaikea ja he joutuivat jalkautumaan usein, mikä verotti aikaa runsaasti. Myös OPP:n ajajat joutuivat välillä taluttamaan pyörää, kun renkaassa ei ollut viettävillä kallioilla ollenkaan pitoa. Meiju veti kerran myös ns. lipat, mutta ei kuitenkaan loukannut itseään. Meiju otti hopeaa kolmisen minuuttia Kanervalle hävinneenä ajalla 1.55.39. Antonia polki maaliin hienosti kolmantena ajalla 2.01.08. Kumpikin OPP:n ajaja saavutti nyt ensimmäisen mitalinsa tässä lajissa.

-On tämä aika upeaa, että näin kolmen lapsen äitinä pystyy vielä nousemaan SM-kisoissa mitalitasolle. Tämän päivän kisa oli todella raskas, mutta OPP:n kannustusjoukot kisareiteillä olivat aivan mahtavia. Kisan tilanne oli minulla hyvin tiedossa koko ajan. Tämä erittäin tekninen reitti ei antanut minulle mahdollisuutta hyödyntää parhaita ominaisuuksiani, mutta koetin silti pitää tiukkaa tahtia koko ajan, koska maastokisoissa ei koskaan tiedä, mitä sattuu. Vasta viimeisellä kierroksella hieman ajoin varman päälle, ettei ainakaan pyörärikkoa tule. Takki on nyt tyhjä, mutta fiilis hieno, kertoi Meiju, joka tullaan valitsemaan myös elokuussa Norjassa ajettaviin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin.

Myös Antonia kertoi reitin olleen aika raskas, mutta näissä kisoissa saavutetut kaksi mitalia kyllä nostivat aika lailla fiilistä.

M14-sarjan matkana oli 10,2 km, joka ajettiin kolmena 3,4 km:n lenkkinä. Kaikkein hankalin 400 metrin kallio-osuus oli jätetty pois heidän reitiltään, mutta muuten se oli sama kuin miesten ja naisten sarjalla. M14-sarja starttasi kisaan heti M16-sarjan ajajien perään. Lähtörynnistys olikin melkoinen kun kolmisenkymmentä ajajaa ryntäsi metsäreitille. OPP:n ajajista Niko Heikkilä ja Eemil Lehtoranta saivat hyvän lähdön ja he ohittivat monta M16-sarjan ajajaa heti alkumetreillä. Alkumatka mentiin M16-sarjan ajajien johdolla. Tässä letkassa oli mukana OPP:n M16-sarjan Simeon Manninen ja M14-sarjan Niko Heikkilä ja Eemil Lehtoranta. Ensimmäisessä kallionousussa Niko ohitti Eemilin ja ajoi 16-vuotiaiden peesissä. Kun nämä kääntyivät omalle lisälenkilleen, Niko oli jo selvässä johdossa omassa sarjassaan. Toiselle kierrokselle mentäessä eroa toisena polkevaan Eemiliin oli jo yli minuutti. Toisen kierroksen aikana Niko lisäsi vauhtia ja kasvatti eron Eemiliin jo lähes kahteen minuuttiin. Viimeinen kierros olikin Nikon osalta pelkkää varmistelua, koska erot olivat jo selvät. Niko polki ykkösenä maaliin ajassa 45.04. OPP:n kaksoisvoiton varmisti Eemil, jonka hopea-aika oli 47.40. Kolmanneksi polkenut Hyvinkään Samuli Öhman hävisi Nikolle jo yli kuusi minuuttia. OPP:n hyvää panosta täydensi neljänneksi polkenut Aabel Lehtoranta, jonka aika oli 51.34.

-Jaksoin kisan hyvin koko ajan. Reitti ei ollut liian raskas minulle, mutta tarpeeksi raskas kuitenkin. Reitillä ei ollut erityisen paljon nousumetrejä, mutta se oli pehmeä ja liukas. Otin viimeisen kierroksen ihan varman päälle liukkauden takia, jottei tulisi haavereita, jo kolmannen kerran peräkkäin ikäluokkansa Suomen mestaruuden voittanut Niko Heikkilä kertoi.

M16-sarjan 15,8 km:n kilpailussa OPP:n Simeon Manninen polki hienosti kolmanneksi ajalla 1.10.56. N12-sarjan 4 km:n matkalla OPP:n Seliina Manninen polki hopeaa ajalla 21.41. N14-sarjan 6,8 km:n kilpailussa OPP:n Elli Hedman polki pronssia ajalla 38.09. M10-sarjan 4 km:n kisassa OPP:n Juho Salmela oli viides, ja M12-sarjan 6,8 km:n kilpailussa Joel Salmela sijoittui kuudenneksi ja Eero Hedman seitsemänneksi. (KM)

Niko voitti oman ikäluokkansa maastomestaruuden nyt kolmannen kerran peräkkäin! (Kuva: HH)

Seliina ajoi jälleen yhden SM-mitalin palkintokaappiinsa. (Kuva: Marko Manninen)