OPP:n ja Sodankylän kunnan järjestämät avoimet maastopyöräilyn (xco) Sodankylän mestaruuskilpailut Sodankylän Ämpärisaaressa

Joonas Salmi polki Sodankylän maastomestariksi!

Miesten kisan kolme parasta: Niko Heikkilä (2.), Joonas Salmi (1.) ja Iiro Väyrynen (3.)

Sodankylä 27.9.2015

OPP:n ja Sodankylän kunnan järjestämät perinteiset maastopyöräilyn (xco) Sodankylän kunnanmestaruuskilpailut järjestettiin sunnuntaina Sodankylän Ämpärisaaren varuskunta-alueen takaisessa maastossa kohtalaisen hyvässä säässä, vaikka välillä jokunen sadepisarakin tipahteli. Aiemmat sateet olivat kuitenkin tehneet reitin erittäin liukkaaksi ja muutamissa kohdissa oli laitettu pitkospuita märimpien kohtien ylittämistä varten. Kisa ajettiin 2,5 kilometrin mittaisella reitillä, jossa suurin osa matkasta oli kapeaa metsäpolkua liukkaine juurakoineen. Nousua ei ollut juuri nimeksikään , mutta reitti oli teknisesti vaativa ainakin harrastelijoille. Lähtö- ja maali sijaitsi n. kilometrin pituisen hiekkatien varrella, joka tuli siis lisänä ympärysreittiin.

Miesten sarjan  14,5 km:n matkalle lähti yhdeksän ajajaa ja pian kärkikolmikoksi irrottautui OPP:n Joonas Salmi, Niko Heikkilä ja Iiro Väyrynen. Kauden aiemmissa kisoissa ilman haavereita ajanut Niko siirtyi kärkeen heti ensimmäisen maastokierroksen päätteeksi, ja sai jo hieman eroa, kunnes ketjut tipahtivat pois paikaltaan ja Iiro ja Joonas ajoivat heti 60 metriä karkuun. Niko ajoi helposti porukan kiinni ja meni kärkeen, kunnes jälleen samassa paikassa ketjut luiskahtivat pois paikoiltaan. Viiden kierroksen kisassa sama epäonni osui Nikon kohdalle peräti neljä kertaa ja muutakin pientä pyörän korjailua hän sai tehdä, joten koko kauden haaveritilasto osui yhteen kisaan. Kapealla polulla ei voinut ohittaa joten ohitukset piti jättää tieosuudelle. Viimeisellä kierroksella Joonas, joka oli koko ajan Nikon tuntumassa pystyi jättämään Nikon, kun hän jäi taas kerran korjailemaan pyöräänsä. Maantieajon M16-sarjan Suomen mestari käytti tilaisuuden hyväkseen ja polki Sodankylän mestariksi ajalla 53.09. Niko hävisi 21 sekuntia. Puolimatkassa väsähtänyt Iiro Väyrynen ajoi kolmanneksi ajalla 58.02.

Kisojen myöhäinen ajankohta, hirvenmetsästyksen alkaminen ja kisapaikan hieman syrjäinen sijainti karsi osallistujamäärää varsinkin lasten sarjoissa, mutta kuitenkin 27 ajajaa osallistui tämänkertaiseen kisatapahtumaan. (KM)