OPP:n kansainvälinen Luosto Road maantieajo/Barents-cupin osakilpailu 24.5.2015 Sodankylässä

Norjan Stein Joks vahvin kiritaistossa

Stein Joks kärjessä. Ravna katselee, että missä Selivanov tulee... (Kuva: Sirma IL Sykkel)

Sodankylä 24.5.2015

Ounaksen Pyörä-Poikien järjestämä kansainvälinen Barents-cupin osakilpailu Luosto Road -maantieajo ajettiin sunnuntaina Kittilän tiellä varsin vaativissa oloissa. Hyytävän kylmä, tuulinen, vettä ja välillä räntääkin vihmonut sää pistivät ajajat tosi koetukselle ja moni kilpailija joutuikin jättämään kisan kesken kylmettymisen ja kramppien takia.

Miesten pääsarjojen 83 km:n kisassa kolmen ajajan kärkijoukko karkasi muulta porukalta ja ratkaisi keskinäisen järjestyksensä loppukiritaistossa. Norjan Stein Joks ja Per Torleiv Ravna sekä Venäjän Ivan Selivanov pystyivät helposti jättämään muut ajajat taakseen ja vaikka heistä jokainen jo oli oman sarjansa voittaja, tilanne vaati tietysti myös mies miestä vastaan kamppailua, kuten asiaan kuuluu.

Norjalaisten taktiikkana oli kypsyttää kirimies Selivanov siten, että he vuorotellen yrittivät irtiottoja mäkisellä reitillä ja pakottivat venäläisajajan uuvuttamaan itsensä karkulaisen kiinni ajamisella toisen norjalaisen aina peesatessa venäläisen takana. Ratkaisu tapahtui 200 metriä ennen maalia, jolloin alkaneessa kirissä väsynyt Selivanov ei pystynyt vastaamaan norjalaiskaksikon vauhtiin vaan M40-sarjan Stein Joks, joka myös tunnetaan kovana kirimiehenä, pystyi nappaamaan loppukirivoiton Norjaan. M50-sarjan Per Torleiv Ravna antoi hänelle kovimman vastuksen sijoittuen kirissä toiseksi. Joksin voittoaika oli 2.28.26. Ravna jäi hänestä sekunnin ja lopussa höllännyt Selivanov kahdeksan sekuntia.

Naisten sarjojen kisassa nopeinta vauhtia polki Norjan Synnöve Solbakk polkemalla lähes soolona 30 km:n kisassa ajan 58.10. Nuorten sarjoissa kylmyys vähensi osallistujien joukkoa jo ennen kilpailua, mutta M12-sarjassa  ajajia sentään oli lähdössä mukana isompi joukko. Jo lauantain tempossa säväyttänyt Venäjän Ivan Buskovski oli 26 km:n kisan vahvin karaten pääjoukolta yksin karkuun ja voittoon ajalla 1.02.14. M16-sarjassa OPP:n Joonas Salmi ajoi M16-sarjan 56 km:n maantieajon voittoon ajalla 1.47.22. (KM)

Norjan ja Sirman Stein Joks oli koko porukan vahvin. (Kuva: Sirma IL Sykkel)

Antti johdattaa porukan lähtöalueelle. (Kuva: Iina Väyrynen)