Niko Heikkilä juoksi toiseksi hurjalla ajalla

Rollo RUNin kärkinelikko: Niko Heikkilä, Ollipekka Kailari, Juha Alm ja edessä Marko Vapa.

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

Rovaniemi

OPP:n järjestämä ensimmäinen Rollo RUN polkujuoksukilpailu järjestettiin sunnuntaina Rollo MTB-reitillä Ounasvaaran maastoissa. Kisa saatiin viedä läpi hyvässä ja jopa kohtalaisen lämpimässä säässä (+15 astetta). Ensimmäiseen kisaan osallistui mukavasti 33 juoksijaa.

Miesten 23 km:n päämatkalla neljän juoksijan kärkijoukko otti johdon ja heti ensimmäisen maasto-osuuden jälkeen, kun kärkiporukka päästeli melkoista vauhtia Ounasvaaran poluilla. Sama porukka, johon kuuluivat 46 km:n matkaa juokseva Marko Vapa ja 23 km:n juoksijat Ollipekka Kailari, Juha Alm ja OPP:n 14-vuotias Niko Heikkilä, piti koko matkan ajan kovaa vauhtia ja muut juoksijat jäivät nelikosta joka metrillä.

Porukka pysyi yhdessä aina 18 km:n kohdalle, jolloin Ollipekka Kailari teki irtioton, kun Niko ja Alm keskittyivät juomien ottoon. Kailari onnistui saamaan reilun etumatkan, jota kovalla nykäyksellä vauhditti niin paljon, että muut eivät ehtineet edes huomata, ennen kuin hän oli jo karussa. Tämän jälkeen hän lasketteli maaliin asti ulottuvalla parin kilometrin alamäkiosuudella sellaista vauhtia, että eroa maalissa seuraavaan oli 1 minuutti 36 sekuntia. Kailarin voittoaika oli 1.38.54,0. Niko Heikkilä ja hiihtopiireistä tuttu Juha Alm keskittyivät keskinäiseen kiritaisteluun ja kahden kierroksen juoksija Marko Vapa puolestaan säästeli voimiaan ja jäi selvästi tässä vauhdinlisäyksessä.

Pitkässä loppukirissä Niko oli selkeästi vahvempi kuin Alm ja otti upean kakkossijan kovassa seurassa hurjalla ajalla 1.40.32,4. Alm jäi kahdeksan sekuntia.

Niko kertoi juoksun sujuneen koko ajan varsin helposti, vaikka hän kerran kompastui ja heitti kuperkeikan polulla. Se ei kuitenkaan tahtia yhtään haitannut. Juoksun aikana sykkeet olivat jopa alhaisemmat kuin normaalisti maastopyöräilykilpailussa.

Kisan voittanut Porvoosta kotoisin oleva, mutta Rovaniemellä asuva ja työskentelevä Ollipekka Kailari (25) oli tyytyväinen reittiin ja myös hän kertoi juoksun sujuneen koko ajan varsin helposti. Ratkaisun hän kertoi syntyneen sattumalta, kun huomasi kilpakumppanien ottavan juomahuollosta juomaa ja hiljentävän juoksuaan. Itse hän ei mitään ottanut vaan teki kovan nykäyksen ja karkasi. Kailari kertoi harrastavansa kestävyysurheilua monipuolisesti. Hänen kisaohjelmaansa kuuluu niin suunnistusta, pitkän matkan maantiejuoksua kuin maratonhiihtoja. Tämä oli hänen ensimmäinen polkujuoksunsa.

Miesten 46 km:n vaativalla matkalla oli vain kaksi osallistujaa, joista Marko Vapa (39) oli ylivoimainen. Entinen huippusuunnistaja Marko kertoi edelleen panostavansa kovasti urheiluun. Hänen lajiohjelmaansa kuuluu suunnistuksen lisäksi nykyisin ultrapitkät juoksut ja extreme-lajit. Viimeksi hän voitti Rokualla juostun 100 km:n maastojuoksukisan. Marko kertoi reitin olleen hänelle helppoa maastoa eikä matkan aikana ollut minkäänlaisia vaikeuksia ja hyvävoimaisena hän maaliin juoksikin. Markon voittoaika oli 3.53.21,5.

Naisten 23 km:n matkalla voittoon juoksi varsin kovana maratonjuoksijana tunnettu Arctic Marathon Clubin Ilona Luiro, joka kellotti todella hyvän voittoajan 1.59.30,4. Toiseksi juoksi OPP:n Kati Mansikkasalo-Jurvelin ajalla 2.07.57,9. Kati voitti myös Rollo Queen -tittelin ja komean voittopalkinnon maastopyöräilyn ja maastojuoksun yhteiskilpailussa.

Miesten puolella Rollo King -tittelin pokkasi OPP:n Heikki Tormilainen, joka oli ainoa miesten yhteiskilpailussa molemmat matkat suorittanut urheilija.

M18-sarjan 8,5 km:n matkan voitti Saku Siren ajalla 41.24,6 ja N18-sarjan OPP:n Elli Hedman ajalla 47.38,7. Miesten sarjan joukkuekilpailun voitti Rovaniemen Maratonhiihtäjien kolmen miehen poppoo. (KM)