Maastopyöräilyn Euroopan mestaruuskilpailut 27.7.2019 Tsekin tasavallan Brnossa

Niko Heikkilä sijalle 37 UCI-pisteiden menetyksestä huolimatta!

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

Brno 27.7.2019

Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä sijoittui 37. sijalle ajallaan 1.10.31 juniorien maastopyöräilyn Euroopan mestaruuskilpailuissa Tsekin tasavallan Brnossa. Parempaankin olisi ollut mahdollisuus, ellei Suomen Pyöräilyunioni olisi mokannut totaalisesti UCI-pisteiden ilmoittamisessa. SPU nimittäin unohti ilmoittaa Suomen mestaruuskilpailut UCI:n kalenteriin ja siksi Niko menetti 40 UCI-pistettä ja joutui lähtemään kilpailuun viimeisestä rivistä. Muutoin Niko olisi päässyt viidenteen riviin numerolla 43, josta lähtöpaikasta olisi ollut hyvä mahdollisuus huomattavasti parempiin sijoituksiin. Huoltaja Hannu yritti vielä kisapaikalla saada asiaan korjausta, mutta UCI:n tuomarit eivät jaa armopaloja, kun kerran ajajan oma liitto ei hoida asioita kuntoon.

Kisa lähti käyntiin vesisateessa tuttuun tapaan vauhdikkaalla yhteislähdöllä. Ensimmäiseen nousuun tultaessa osalle Nikon edellä olevista ajajista tuli jo noutaja tässä vaiheessa ja Niko joutui jopa kävelyttämään pyörää ylämäessä, kun jonon ohi ei päässyt. Normaalisti ylämäet ovat Nikon vahvimpia puolia, nyt se meni kävelyksi ensimmäisellä kierroksella. Niko jäi tässä vaiheessa esim. Norjan Rekdalista, joka lähti kärkipäässä, minuutin verran. Lopputuloksissa Rekdal ainoana norjalaisena oli vain muutaman sekunnin Nikoa edellä.

Ensimmäinen kierros 24,6 km:n kisassa vei Nikolta 12.14, joka vei mahdollisuudet kolmenkympin sakkiin heti kättelyssä. Niko oli tällöin sijalla 72. Toiselta kierrokselta alkaen Niko pystyi jo ajamaan suurin piirtein omaa tahtia, ja edellä olevien selkiä tuli koko ajan vastaan. Kaikki ohitukset olivat kapeissa kohdissa aikaa vieviä. Niko paransi vauhtia neljättä kierrosta lukuun ottamatta koko ajan ja ohitti kisan aikana monta kymmentä ajajaa. Viimeinen kierros oli Nikolla kovin kierros ja se oli jo lähellä kymmenen kärjen vauhtia. Viimeisen kierroksen loppupuolella alkoi kaatosade, mikä  teki kallioiset alamäet liukkaiksi. Nikolla ei teknisesti taitavana ajajana ollut vaikeuksia, mutta moni ajaja loukkaantui pahastikin kaatuillessaan. Kilpailun voittoon polki Belgian Lukas Malezsewski ajalla 1.04.26. Viime vuoden kisassa tämä samainen kaveri oli vajaat viisi minuuttia Nikon perässä mahdollisesti jonkun haaverin takia.

Niko oli SPU:n anteeksiantamattomaan huolimattomuuteen tietysti pottuuntunut, mutta itse ajoonsa tyytyväinen sitten kun pääsi ajamaan kunnolla. Jalat olivat hyvät ja kova tsemppi päällä ennen kisaa ja vauhtia olisi voinut reilusti lisätä, jos olisi ollut koko ajan siihen mahdollisuus. Nyt joutui liiaksi jarruttelemaan hitaampien selkien takana.

M18-sarjan kansainväliset arvokisat olivat nyt tässä. Niko oli hyvin valmistautunut kauteen kiertäen Norjan ja Ruotsin UCI-kisoja pisteitä keräämässä. Oma liitto kuitenkin veti maton alta viime hetkellä. Jatkossa Nikon tähtäin arvokisoissa tulee todennäköisesti olemaan maratonajon Euroopan mestaruuskilpailut ja niihin UCI-pisteiden kerääminen. Maratonkisoissa matkat ovat pitempiä ja huonostakin lähtöpaikasta on parempi mahdollisuus ehtiä lähemmäs kärkeä. Nikolla on hyvät kestävyysominaisuudet ja mäkiajajana hän on hyvä, joten kaikki edellytykset näihin kilpailuihin ovat olemassa. Moni suomalaisajaja on tähänkin mennessä menestynyt hyvin kansainvälisissä maratonajoissa. (KM)