Cyclocrossin Suomen mestaruuskilpailut (2020) Espoon Olarissa 1.12.2019

Niko Heikkilä voitti elite-sarjan CX:n Suomen mestaruuden!

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

Espoo 1.12.2019

Cyclocrossin vuoden 2020 Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin sunnuntaina Espoon Olarissa. Vaikka ollaan vielä tämän vuoden puolella, kansainvälinen kilpailukalenteri on jo vaihtunut ensi vuodelle, joten siksi nyt ajettiin vuoden 2020 mestaruuksista.

Piakkoin 18 vuotta täyttävä Niko on nyt vaihtanut sarjansa eliteen (ja U23:een) ja tämä oli  hänen toinen kilpailunsa elite-sarjan SM-kisoissa. Kesällä Niko ehti napata jo hopeaa XCE:n SM-kisoissa. Miesten matkana oli 60 minuutin ajo + 1 kierros eli noin 20 km:n matka reitillä, jota on jo ajettu aiemmin paikallisissa CX-cupin kisoissa. Nikolle reitti ei kuitenkaan ollut entuudestaan tuttu, joten pieni etu oli kilpakumppanien puolella. Niko oli kuitenkin jo perjantaina paikan päällä treenaamassa silloin vesisateessa. Viikonlopuksi tuli kuitenkin pakkaskeli ja vähän lunta, joten reitti oli jäätynyt kivikovaksi ja paikoitellen oli pahoja jäisiä uria. CX-kisoissa ei saa käyttää nastoja, joten se teki reitistä vaikeammin ajettavan. Itse kisa ajettiin parin asteen pikkupakkasessa ja aurinkoisessa säässä. Reitti kierteli eestaas CX-reittien tapaan sisältäen pienen kummun, jota noustiin joka kierroksella sekä lautaesteen, jota kuitenkin oli madallettu normaalista 30 cm:stä 20 cm:iin. Sen lähes kaikki eliten ajat ylittivät pyörää hyppäyttämällä.

Nikon taktiikkana oli katsella pari kierrosta muiden vauhtia. Jo lähes alkumatkasta karkuteille lähti kolmen ajajan porukka, johon kuuluivat Niko, Veeti Vainio ja Antti Kuitto. Porukka kasvatti eroa jälkijoukkoon koko ajan. Neljänneksi viimeisellä kierroksella Niko, jolle vauhti ei tuntunut ollenkaan rasittavalta, päätti yrittää irtiottoa ja hän saikin heti eroa kilpakumppaneihin. Parin kierroksen aikana ero seuraavaan venähti n. 30 sekunnin luokkaan. Viimeiset kaksi kierrosta Niko ajoi sitten varman päälle varoen rikkomasta pyöräänsä jäisellä ajouralla. Niko ajoi ilman vaikeuksia voittoon ajalla 1.04.13. Toiseksi sijoittunut Veeti Vainio jäi 25 sekuntia ja kolmanneksi polki Antti Kuitto jo toista minuuttia takana.

Niko kommentoi kisaa: "Oli todella upeaa voittaa ensimmäinen eliten Suomen mestaruus ja pukea ylleen voittajan Suomi-paita. Ajo sujui tällä kertaa ilman mitään ongelmia, vaikka keli oli vaativa." (KM)