Fatbiken Suomen mestaruuskilpailut 26.2.2022 Sodankylän Kommattivaarassa

Niko Heikkilä ja Anni Tapio polkivat Suomen mestareiksi!

Seliina Manniselle hopeaa!

Kuvat: Pekka Välimaa

Kuva: Kalle Tapio

Sodankylä 26.2.2022

Sodankylän Kommattivaaran upeissa maisemissa ajettiin lauantaina Ounaksen Pyörä-Poikien järjestämät Fatbiken Suomen mestaruuskilpailut. Sää oli Lapin kevättalvea parhaimmillaan auringon paistaessa lähes pilvettömältä taivaalta valkoisina kiiltäviin lumihankiin 4-5 pakkasasteessa. Leveä tampparilla ajettu kisareitti oli aivan upeassa kunnossa. Ajajien oli hyvä ajaa kuin asvaltilla konsanaan. Reitillä oli pari varsin kovaa nousua ja vastaavasti laskuosuutta, mutta enimmäkseen tasaista baanaa.

Miesten eliten kisassa matkaan lähti 11 ajajaa. Ensimmäinen kolmesta varsinaisesta kierroksesta (11,8 km) vedettiin kohtalaisen rauhallista vauhtia ja peräti kahdeksan miehen porukka oli kasassa ensimmäisen kierroksen jälkeen. Toisella kierroksella vauhtia lisättiin ja kärkiporukassa oli vielä viisi miestä kolmannen kierroksen alkupuolella. Kolmannen kierroksen aikana OPP:n Niko Heikkilä irtautui pääjoukosta ja oli jo hyvässä johdossa. Toisena oli tässä vaiheessa OTC:n Juha Kangaskokko, joka oli lukenut kisaohjeet huonosti ja luuli, että maali oli jo kierroksen lopussa. Kangaskokko ajoi "loppukirillä" ihan Nikon peesiin, mutta vielä oli jäljellä 3,5 kilometrin lisälenkki eli ns. kirikierros.

Tiukka veto oli hänelle liikaa ja kun päästiin maalin jälkeiseen jyrkähköön nousuun, Niko pisti ison vaihteen päälle ja rykäisyn tehneeltä Kangaskokolta loppui "bensa" ja hän joutui lopulta päästämään monta ajajaa ohitseen ja sijoittui vasta viidenneksi. Niko sensijaan painoi täysillä eteenpäin ja polki komeaan voittoon selvällä minuutin ja 18 sekunnin erolla OTC:n Juha-Matti Savukoskeen joka voitti kiritaistelun hopeasta seurakaveriaan Jukka Oikarista vastaan. OPP:n Joonas Wedman sijoittui hienosti neljänneksi ja OPP:n Jussi Tanskanen seitsemänneksi.

Niko Heikkilän voittoaika oli 38,9 km:n kisassa 1.35.59. Savukosken aika oli 1.36.17 ja Oikarisen 1.36.19.

Niko kertoi kisan jälkeen: "Aluksi vedettiin aika rauhallista vauhtia vuorovedolla. Reitti oli leveä ja todella kova, joten ihan helposti siellä ei saanut irtiottoa, koska fatbike-pyörillä ajettaessa peesi-imu on paljon voimakkaampi kuin esim. maastoajossa. Laskussa porukka ajoi helposti kärkiajajan kiinni kuin hiihdossa konsanaan. Irtiottoon oli mahdollisuuksia vain nousupätkillä ja niillä teinkin ratkaisut viimeisillä kierroksilla. Kolmannen kierroksen lopussa ihmettelin, että kuinka kovaa Juha Kangaskokko oikein ajaa, kun ajoi minut kiinni ja pyrki kaikin voimin ohitsekin. Ajattelin, että jos näin kovaa vedetään se viimeinen 3,5 km:n kirikierros, niin tuleepa kova kisa! Juha kuitenkin erehtyi kierroksista ja veti itsensä sammuksiin. Kirikierroksella minulla ei ollut mitään vaikeuksia vaan saatoin ajaa rauhassa maaliin. Tämä kisa oli muuten ensimmäinen kilpailuni fatbikella. Harjoituksia olen tietenkin ajanut." Kauden jatkosta aiemmin tällä kaudella jo cyclocrossin SM-hopeaa polkenut Niko kertoi, että aikoo ajaa toukokuussa U23-luokan maailmancupissa.

Naisten eliten 27,1 kilometrin kisassa matkaan lähti neljä ajajaa. Jo heti ensimmäiseen nousuun kärkipaikan otti vasta 16 -vuotias ja kesällä 17 täyttävä OPP:n Anni Tapio. Takana seurasi OPP:n Seliina Manninen (17) hyvässä tuntumassa. Toisella kierroksella takaa heidät kiinni ajaneet harrastesarjan miehet ohittivat kaksikon ja Anni lähti joksikin aikaa miesten sarjalaisten peesiin ja sai siten karistettua Seliinan peesistä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen eroa Annin hyväksi oli jo kaksi minuuttia. Tämän jälkeen Anni pystyi vielä lisäämään vauhtia ja polki reiluun voittoon ajalla 1.37.44. Tämä oli hieno naisten sarjan eliten Suomen mestaruus nuorelle ajajalle. Seliina Manninen piti helposti toisen sijansa ja polki maaliin ajassa 1.45.28. Kisan kolmanneksi polki helsinkiläistä CCH-seuraa edustava Jaana  Hyvärinen ajalla 1.47.46. OPP:n Marika Annala sijoittui neljänneksi ajalla 1.56.10.

Ounasvaaran lukion urheiluakatemiassa ensimmäistä vuottaan opiskeleva nuori Suomen mestari Anni Tapio kertoi seuraavaa: "Kisa sujui oikein hyvin. Pääsin Seliinalta karkuun takaa tulleiden harrastesarjan miesten kyydissä. Sen jälkeen yritin vain ajaa niin lujaa kuin jaksoin. Reitti oli raskas, mutta jaksoin hyvin loppuun asti."

Harrastesarjoissa voittoihin polkivat OPP:n Antti Härmä (miehet 23,6 km), OPP:n Iida Koivuharju (naiset 11,8 km) ja vain 12-vuotias OPP:n Nestori Autio (miehet 11,8 km). (KM)