Fatbiken Suomen mestaruuskilpailut 25.2. Sodankylän Kommattivaarassa

Niko Heikkilä ja Anni Tapio polkivat Fatbiken Suomen mestareiksi!

Ylläolevat kuvat: Kalle Tapio

Kuvat: Kalevi Mikkonen

Kalevi Mikkonen

Sodankylä 25.2.2023

Sodankylän Kommattivaaran upeissa maisemissa ajettiin lauantaina Ounaksen Pyörä-Poikien järjestämät maastopyöräilyn Fatbiken Suomen mestaruuskilpailut. Kilpailukeskuksena oli Suomen hienoimpiin kuuluva Kommattivaaran hiihtokeskus. Kilpailut saatiin viimevuotiseen tapaan viedä läpi loistavissa olosuhteissa. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta valkoisina kiiltäviin lumihankiin ja pakkasta oli n. kahdeksan astetta. Reitti oli pääosin tampparilla ajettua ja kesti ajamisen oikein hyvin.  Vaikeusastetta tämän päivän kisaan toi 2,5 kilometrin pätkä, joka oli pohjustettu mönkijällä kaksiraiteiseksi poluksi.

Miesten 38,9 km:n kisaan lähti matkaan 10 ajajaa kuudesta eri seurasta. Mukana oli Suomen maastopyöräilyn kärkinimi viime vuoden voittaja OPP:n Niko Heikkilä. Ensimmäisen 11,8 km:n kierroksen aikana pääjoukko supistui kuuteen ajajaan. Toisella kierroksella ratkaisuja alkoi tapahtua mönkijäosuudella. OTC:n Juha-Matti Savukoski yritti pientä irtiottoa ja sai mukaansa Niko Heikkilän. Niko ohitti Savukosken ja laittoi hieman pökköä pesään. Vain OTC:n Juha Kangaskokko yritti seurata Nikoa, mutta ei pystynyt vastaamaan Nikon vauhtiin vaan jäi pikkuhiljaa lisää. Toisen kierroksen jälkeen koko porukka oli hajonnut täysin ja ajajien välit kasvaneet lähes minuutin eroin toisiinsa nähden.

Niko Heikkilä piti kolmannella kierroksella edelleen hyvää vauhtia ja ero Kangaskokkoon oli kasvanut jo yli minuutiksi. Kolmantena polki GIF:n Andre Haga, joka oli selkeästi Kangaskokon perässä mutta yhtä selkeästi pronssissa kiinni. Viimeisellä 3,5 km:n loppulenkillä Niko saattoi ajella voimiaan säästellen, koska uhkaajia ei ollut. Hän ajoi kauden ensimmäiseen Suomen mestaruuteen ajalla 1.36.07. Toiseksi polki Juha Kangaskokko vajaat 1,5 minuuttia hävinneenä ja kolmanneksi Andre Haga 3.18 voittajasta. OPP:n muista ajajista Jussi Tanskanen sijoittui hienosti viidenneksi parantaen pari sijoitusta viimevuotiseen nähden ja Juuso Hartikainen seitsemänneksi.

Niko kertoi kisan jälkeen kuulumisiaan:

-Harjoitukset ovat menneet muuten hyvin, mutta loukkasin jokin aika sitten huolimattomuuttani vasemman nilkan nivelsiteet, jonka takia tuli parin viikon harjoitustauko kestävyystreeneihin. Nilkka turposi ja meni mustaksi, mutta vaikka se vieläkin hieman haittasi, ei sillä ollut enää suurta merkitystä. Päivän kisassa eka kierros meni melko leppoisasti, vaikka minä ja moni muukin hieman konttasi siellä mönkijäosuudella. Toisen kierroksen jälkeen olin jo niin selvässä johdossa että lopussa saatoin ajella aika säästellen.

-Kauden päätavoitteet ovat tietysti maastopyöräilyn Euroopan- ja maailmanmestaruuskisat. Ajan nyt viimeistä vuotta U23-sarjassa, joten yritetään pistää paremmaksi. Myös eliten lyhyen radan XCC-kisat ajan samassa yhteydessä. Pohdinnassa on tällä hetkellä se, mitä kisoja kannattaa ajaa ennen arvokisoja, että saisi mahdollisimman paljon UCI-pisteitä hyvää lähtöpaikkaa ajatellen. Menenkö viimevuotiseen tapaan Norjan ja Ruotsin kisoihin vai ajanko maailmancupin kisoja, joista olisi saatavissa enemmän pisteitä, jos sijoittuu hyvin.

Naisten sarjan 27,1 km:n matka kärsi jo lähdössä, kun peräti kolme sarjaan ilmoittautunutta ajajaa joutui sairauden takia jäämään pois. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjessä oli CCH:n Jaana Hyvärinen, josta viime vuoden mestari OPP:n Anni Tapio oli jäänyt kolmisenkymmentä metriä. Toisen kierroksen aikana Anni Tapio ajoi Hyvärisen kiinni ja meni ohikin. Viimeiselle 3,5 kilometrin lenkille lähdettäessä Tapio johti puolisen minuuttia. Maalissa Anni Tapio sai loppuajakseen 1.47.23 uusien näin mestaruutensa. Jaana Hyvärinen polki hopealle 47,7 sekuntia jääneenä.

Anni Tapio on nyt kaksinkertainen naisten eliten Suomen mestari, vaikka ikänsä puolesta mahtuu vielä U19-sarjaan. Anni kertoi kisasta:

-Ensimmäisellä kierroksella oli hieman hengityksen kanssa ongelmia, mutta loppua kohti parani. Ei ollut tänään ihan paras päivä.