Niko Heikkilä maastoajon U23-sarjan MM-kisassa 41. sijalla

(Kuva: Hannu Heikkilä)

Glasgow 11.8.2023

Suomen ainoa edustaja Niko Heikkilä sijoittui 41. sijalle perjantaina ajetussa U23-luokan maastoajon (XC0) maailmanmestaruuskilpailussa Skotlannissa. Kilpailu ajettiin Glasgown ulkopuolella olevan Tweed Valleyn Glentressin metsässä kauniissa +20 asteen säässä.

Rata oli teknisesti haastava ja suorastaan raatelevan kova kivikkohyppyreineen ja nousuineen, ja se laittoi ajajat todella koville. Lähtönumerot ja -paikat oli jaettu maailman rankingin U23-luokan sijoitusten perusteella ja Nikon sijoitusnumero oli 44, joten hän joutui lähtemään 89:n matkaan lähteneen ajajan keskivaiheilta.

Alkukiihdytys ensimmäisellä lyhyellä n. kolmen minuutin kestävällä avauskierroksella ei mennyt Nikolta ihan putkeen vaan edellä ajavien pyörärikon takia hän jäi sijalle 50 jo 30 sekuntia kärjestä, kun lähdettiin ensimmäiselle varsinaiselle 3,5 km:n kierrokselle seitsemän kierroksen ja 26 km:n maastoajossa.

Heti alusta saakka neljän ajajan ryhmä, jossa olivat Ison-Britannian Charlie Aldridge, Ranskan Adrien Boichis, Sveitsin Dario Lillo ja Yhdysvaltain Riley Amos erottuivat pääjoukosta ja ajoivat lähes koko matkan yhdessä kärkipaikan vaihdellessa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Niko oli kärjen perässä 1.21 sijalla 49.

Kärkinelikon takana erot seuraaviin ajajiin kasvoivat joka kierroksella. Niko nousi toisen kierroksen jälkeen sijalle 47 ollen 1.51 kärjen takana. Samassa rykelmässä oli toistakymmentä ajajaa peräkanaa. Viidennen ja kuudennen kierroksen aikana Nikon sijoitus oli 41 - 42 tienoilla viitisen minuuttia kärjestä.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Skotlannin oma poika Aldridge nykäisi eron ryhmänsä seuraaviin ajajiin Boichiseen ja Lilloon ja ajoi voittoon ajalla 1.13.53. Boichis ajoi hopealle 13 sekuntia perässä ja Lillo pronssille 29 sekuntia hävinneenä voittajalle. Paras pohjoismaalainen oli Tanskan Tobias Lillelund, joka sijoittui seitsemänneksi 2.14 kärjestä.

Niko pystyi viimeisellä kierroksella jättämään edellään ajaneen belgialaisen ajajan ja polki sijalle 41 ajalla 1.20.30. Nikon kovat kilpakumppanit mm. Ruotsin kilpailuista Ruotsin Anders Eriksson ajoi 36. sijalle ja Norjan Ole Sigurd Rekdahl 38. sijalle.

Niko kertoi kisan jälkeen: ”Ajona kisa oli ihan perushyvä. Startissa edestä lähtevältä katkesi ketju, mikä sotki omaa starttia ja lisäksi startti-loopin aikana sattui vielä pieni kolari etupuolellani, mikä sekin hieman hidasti. Näiden takia jäin jonkin verran osalle samasta rivistä startanneita startti-loopin aikana. Ekojen kierrosten aikana parantelin asemia, mutta etupuolellani oli paljon tasaisen kovia kierroksia ajavia kuskeja, joten sijoituksen nostaminen oli vaikeaa ja mahdollista oli ohittaa vain yksittäisiä kuskeja kerrallaan. Kova oli taso kisassa!”

Lopputulemana voi sanoa, että MM-kilpailun debyytti ei mennyt ihan niin hyvin kuin Niko oli suunnitellut. Rata oli tosi vaativa ja sellaista ei Suomen tai Ruotsin kilpailuista hevin löydä nousuosuuksia lukuun ottamatta. Taakse jäi kuitenkin 48 kilpailijaa, joista monet ajettiin kierroksella kiinni jo matkan aikana. Sijoitus oli suurin piirtein rankingin mukainen ja edellä oli pääasiassa suurien pyöräilymaiden edustajia. Jatkossa Nikon kilpailut ovat miesten eliitin kisoja. Vasta 21-vuotiaan Nikon sijoitus miesten eliten maailman rankingissa on tällä hetkellä 173. Kisan voittaja Aldridge on rankingissa sijalle 43.

Seuraavalla kaudella Nikon täytyy kiertää enemmän UCI:n ykkös- ja kakkoskategorian kilpailuja ranking-pisteiden saalistamiseksi. Suomessa pisteitä saa SM-kisoista ja ehkä jostakin muusta 2-kategorian kisasta. Mitä enemmän pisteitä kertyy, sitä parempi lähtöpaikka kilpailuissa. Suomen Pyöräily ry:llä on tarkoitus järjestää ajajille mahdollisuus päästä pisteiden keruuseen mahdollisesti jo maaliskuun UCI-kilpailuihin kahden viikon leirityksellä Kreikassa. Toivottavasti tämä suunnitelma toteutuu. (KM)