Niko Heikkilä maastopyöräilyn MM-kisoissa Skotlannissa

 

(Kuvat: Kalevi Mikkonen)

Rovaniemi 9.8.2023

 

Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä edustaa ainoana ajajana Suomea maastopyöräilyn XCO:n (Cross-country Olympic) maailmanmestaruuskilpailuissa Skotlannin Glasgowssa. Niko osallistuu perjantaina 11.8. U23-sarjan kilpailuun.

 

Niko ajaa nyt viimeistä kauttaan U23-sarjassa. Hän täyttää joulukuussa 22 vuotta, joten ensi kautena hän ajaa yksinomaan miesten elite-sarjassa.

 

Tämän kauden harjoittelussa pääpaino on ollut nimenomaan noin 1,5 tunnin XCO-kisan suorittamisessa.

 

-Tämän kauden harjoittelu on tähdätty juurikin XCO-kisojen n. 1,5 tunnin suoritusta varten ja nyt kun on viimeinen mahdollisuus ajaa U23-sarjassa, olisi hyvä lopettaa tämän sarjan osalta mahdollisimman hyvään suoritukseen MM-kisassa. Aiemmin päätimme jättää Euroopan mestaruuskilpailut kokonaan väliin ja keskittyä vain MM-kisoihin. Maratonmatkojen kestävyys ei ole ollut niin hyvällä tasolla juuri tämän takia ja siksi esim. SM-maratonkisassa, joka oli tavallista pitempi, eivät paukut riittäneet.

 

-MM-kisoissa ei lähtökarsinan paikka ole paras mahdollinen, mutta kun alkukiihdytyksestä selviää ilman kolaria, niin eiköhän matkalla tule ohituspaikkoja. Tavoite olisi niin hyvä sijoitus kuin mahdollista, eli parinkymmenen joukkoon pitäisi olla saumaa. Kisapaikalla on tiivis aikataulu, ja rataan ei pääse tutustumaan kuin yhden kerran tunnin ajaksi, joten täytyy pahimmissa kohdissa katsoa ajolinjat tarkkaan, Niko pohdiskeli.

 

 

Nikon sijoitus U23-luokan ranking-tilastossa on tällä hetkellä noin 47. 226 pisteellä. Eliten maailman rankingissa hän on viimeisimmän päivityksen mukaan sijalla 177. U23-luokan kisassa Nikon lähtöpaikka tulee olemaan jossain neljännen - viidennen rivin kohdalla, jos kaikki edellä olevat ajajat tulevat kisaan mukaan. Kaikkiaan U23-luokan kilpailuun on ilmoittautunut 94 ajajaa, joten säpinää ja tiukkoja ohituksia on luvassa.

 

Jokainen maa saa laittaa maastoajoihin maakohtaisesta rankingista riippuen 3 - 7 ajajaa, joten huippumaista on tulossa useita todella kovia ajajia mukaan.

 

Maastoajot ajetaan Glasgown ulkopuolella Tweed Valleyn Glentress Forestissa sijaitsevalla 3,5 kilometrin pituisella maastoradalla, jossa nousua on 145 metriä kierroksella. Voittajan ihanneajaksi järjestäjät ovat kaavailleet aikaa 1.15, ja se tarkoittanee noin kuuden-seitsemän kierroksen kilpailua. Rata on MM-kilpailun arvolle sopivasti raskas ja teknisesti haastava sisältäen kivikko-osuutta ja vaativia droppeja. (KM)