Maastopyöräilyn (XCM) Suomen mestaruuskilpailut Nilsiän Tahkovuorella

Anni Tapio voitti SM-kultaa NU19-sarjassa!

(Kuvat: Kalle Tapio)

Nilsiä 1.7.2023

Ounaksen Pyörä-Poikien ajajia osallistui Nilsiän Tahkovuorella ajettuun maratonpyöräilyn (XCM) Suomen mestaruuskilpailuihin. Edellisyön rajun rankkasateen pehmittämä kurainen reitti oli tällä kertaa tavallistakin vaativampi. Ainoan mitalin toi tällä kertaa NU19-sarjassa ajanut Anni Tapio, joka voitti Suomen mestaruuden 60 km:n matkalla ajalla 4.11.40. Muita ajajia Annin sarjaan ei edes uskaltanut tulla mukaan. Tämä oli Annin toinen Suomen mestaruus tänä vuonna.

Miesten eliten erittäin rankassa 120 km:n maastoajossa OP-P:n Niko Heikkilä lähti puolustamaan viime vuoden mestaruuttaan. Tämä oli ensimmäinen kerta maastoajon maratonpyöräilyn SM-kisojen historiassa, että kilpailu oli näin pitkä. Ensimmäinen 60 km:n kierros ajettiin vielä varsin keskinkertaista vauhtia ja kärkiporukassa oli mukana kuusi ajajaa. Toisella kierroksella kisan ennakkosuosikki, ammattilaisenakin maantiellä ajava, Antti-Jussi Juntunen teki ennakkosuunnitelmansa mukaisesti jopa pienellä riskilläkin rajun irtioton, johon Niko tietenkin kaikki tai ei mitään -tyylillä vastasi. Muut ajajat putosivat tässä vaiheessa heidän kyydistään. Niko pysyi Juntusen kyydissä pisimpään, mutta tämän vauhti oli kuitenkin liikaa ja Niko joutui antamaan periksi. Raskas reitti ja Juntusen nykäisy verottivat Nikon voimia ja energiataso romahti. Takaa tulevat ajajat saavuttivat Nikon, joka pysytteli pitkään heidän kyydissään. Nikon voimat olivat kuitenkin jo huvenneet hänen yrittäessään seurata Juntusta, ja hän joutui luopumaan mitalitaistelustakin. Niko sinnitteli kaikki energiat loppuun kuluttaneena maaliin neljäntenä ajalla 6.01.13. Tulos oli tietysti Nikolle suuri pettymys, mutta näin tällä kertaa.

Muissa sarjoissa MU17-sarjan 48 km:n ajossa Joel Tapio ajoi hienosti neljänneksi ajalla 2.36.32, M40-sarjan 120 km:n ajossa Juha Vähämetsä ajoi niinikään hienosti viidenneksi ajalla 6.40.26 ja naisten eliten 60 km:n ajossa SM-debyyttinsä tehnyt Laura Ollila ajoi kahdeksanneksi ajalla 3.46.51. Laura oli pitkään sijalla viisi, mutta ilmeisesti jokin haaveri pudotti sijoitusta. (KM)