Maastopyöräilyn (XCO) Suomen mestaruuskilpailut 23.7.2023 Valkeakoskella

Niko Heikkilä polki Suomen mestaruudet maastoajossa

Anni Tapiolle jälleen pronssia

(Kuvat: Hannu Heikkilä)

Valkeakoski 23.7.2023

Maastopyöräilyn olympiamatkan (XCO) Suomen mestaruuskilpailut ajettiin sunnuntaina Valkeakoskella. Reitit kulkivat Valkeakosken Korkeakankaan maastoon merkittyjä virallisia XCO-ratoja mukaillen. Kilpailureitin pituus oli n. 3,7 km pitkällä radalla. Reittiin sisältyi polkua metsässä ja kalliolla, ulkoilureittiä sekä metsäautotietä.

Miesten eliten ja U23-luokan ajajat kilpailivat samassa lähdössä Suomen mestaruuksista. Jo alkumatkasta seitsemän kierroksen kilpailussa Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä ja Porvoon Akilleksen Antti-Jussi Juntunen lähtivät vetämään kärjessä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Niko piti pääosin vauhtia ja oli ykkönen aina kierrokselle lähdettäessä Juntusen ajaessa ihan peesissä. Viidennen kierroksen aikana tapahtui ratkaisu. Juntuselle tuli pyörärikko ja hän jäi heti kolmisen minuuttia Nikosta. Tämän jälkeen Niko pystyi ajamaan kilpailun voittoon helposti ajalla 1.21.10,0. Hän voitti samalla myös U23-luokan Suomen mestaruuden pitäen molemmat Suomen mestaripaidat itsellään. Kilpailussa hopealle ajoi Samuel Pökälä 1.34,7 Nikoa perässä ja kolmanneksi Aksel Rantanen 2.33,4 takana. Myös Juntunen ajoi maaliin neljäntenä 4.21,9 perässä voittajaa. OP-P:n toinen edustaja Juuso Hartikainen sijoittui elitessä yhdeksänneksi ja U23-luokassa neljänneksi.

Valkeakosken kilpailuista Niko sai yhteensä 145 UCI-pistettä, joilla kuittaa viime vuoden kisoista saamansa samat pisteet, jotka nyt poistuivat pisteluettelosta vuoden vanhenneina. Hänen sijoituksensa viimeisimmässä eliten maailman rankingissa on n. 180 pisteillä 232, mutta U23-luokassa paremmalla sijoituksella.

Naisten U19-luokan neljän kierroksen kilpailussa OP-P:n Anni Tapio ajoi jälleen yhden SM-mitalin kokoelmiinsa saavuttamalla pronssia ajalla 1.09.46,1. Sarjan voittoon polki Porvoon Finlay Aspholm. Poikien U17-luokassa OP-P:n Joel Tapio sijoittui kuudenneksi ja U-15-luokassa Lauri Tapio kymmenenneksi. (KM)