ROVANIEMEN KILPAPYÖRÄILYN ALKUVAIHEITA


Pyörä on ollut koko olemassaolonsa aikana rovaniemeläisille ja koko Lapin väestölle keskeinen ja tärkeä kulkuväline, jolla on suoritettu aikaisempina aikoina useinkin pitkät koulu- ja työmatkat, sekä toistensa tapaamiset eri kyläyhteisöissä asuvien kesken. Harrastus- ja kilpapyöräily on ollut myös aikaa myöten mukana. Kuitenkin eri urheilulajeja edustavien seurojen keskuudessa kuin lisäharrastuksena.

Varsinainen harrastus- ja kilpapyöräilyn voimakas ja aina tänne viidenkymmenenseitsemän vuoden päähän kantanut esille tulo Rovaniemelle tapahtui viime sotien jälkeen, kun silloisen Rovaniemen kauppalan urheilulautakunnan ja Lapin läänin urheilutoimikunnan taholta järjestettiin 29.6 -1.7. 1951 ensimmäinen kolmipäiväinen pyöräilyn etappiajo- LAPIN AJO. Tämä toistui myös vuosina 1952 - 1953.

Kilpailut suoritettiin tavallisten pyörien ja kilpapyörien sarjoissa, joihin osallistui pääasiassa hyväkuntoisia, silloisia nimekkäitä hiihtäjiä ja suunnistajia, sekä myös vähemmällä kunnolla pyöräilystä innostuneita harrastelijoita.

Ensimmäisessä kilpailussa suurin osanottajamäärä koostui tavallisilla pyörillä ajajista, kun taas seuraavat kilpailut käytiin pääasiassa kilpapyörän omaavien kesken. Vuonna 1951 osallistuin kilpailuihin tavallisella Jaguar-merkkisellä pyörällä. Menestyin ensikertalaisena verrattain hyvin, palkittiin parhaalle rovaniemeläiselle osoitetulla palkinnolla. Vuonna 1952 olin mukana italialaisella Automoto -kilpapyörällä. Jouduin jo ensimmäisellä etapilla kolarin seurauksena keskeyttämään. Vuonna 1953 olin kovan harjoittelun tuloksena hyväkuntoisena uudelleen mukana ja sain toistamiseen parhaalle rovaniemeläiselle tarkoitetun palkinnon.

Nämä esillä olleet Lapin ajot hiekkateineen ja rengasrikkoineen antoivat sysäyksen sille, että vuonna 1953 Lapin Lukko ja Rovaniemen Reipas ottivat pyöräilyn lajikirjoonsa. Eri vaiheitten seurauksena vuonna 1958 perustettiin pyöräilyn erikoisseura Ounaksen Pyörä-Pojat ry ja aktiivinen tähän mennessä 50 vuotta kestänyt toiminta alkoi.

Mielihyvää tuntien onnitteluni Ounaksen Pyörä-Pojille!

27.10. 2008

Aaro Peuraniemi
perustajajäsen

 

 

Aloitussivulle