OPP:n Arno Hämäläinen ja Iiro Väyrynen polkivat kaksoisvoiton Barents GP:n etappikilpailussa

Tana Bru

Kalevi Mikkonen

Barents GP-etappikilpailu ja elitesarjojen Barentsin mestaruuskilpailu ajettiin viikonloppuna Pohjois-Norjassa  Sirman ja Ifjordfjelletin välisillä tieosuuksilla.

Kisat avattiin ankean koleassa ja sateisessa säässä Tana Brussa ajetulla 4,9 km:n tempoprologilla. OPP:n tuore Suomen mestari Arno Hämäläinen avasi M16-sarjan voitolla polkemalla matkan aikaan 7.41. OPP:n Iiro Väyrynen polki toiseksi vain sekunnin hävinneenä. Muurmanskin alueen parhaat tämän sarjan ajajat jäivät reilusti yli kahdeksan minuutin. OPP:n Iina Väyrynen oli N14-sarjassa toinen ajalla 9.23 vain sekunnin Venäjän Anna Lipinalle hävinneenä. OPP:n Markku Väyrynen avasi pelin myös mainiosti polkemalla elitesarjassa kuudenneksi ajalla 7.05. Voittoon polki Norjan Áike Selfors kovalla ajalla 6.25. Suomalaisista olivat mukana myös Tuomas Karvonen (M12), Aku Keloneva (M14), Ville Pesonen (M18), Petri Pesonen (elite), Timo Karvonen (elite), Veli-Matti Keloneva (elite), Pekka Hartikka (elite) sekä edellisvuoden mestari Antti Räty (elite).

Lauantaina sää oli aurinkoinen mutta tuulinen ja ohjelmassa oli huikea tunturietappi kohti Ifjordfjelletin huippua, joka on 370 metriä merenpinnan yläpuolella. Reitti seuraili loppumatkan upeita Jäämeren vuonojen viereisiä teitä ja tunturien reunoja ja sisälsi Tour de Francen vuoristoetappien tapaan hurjia serpentiinilaskuja paikoitellen huonokuntoisella tiellä, jossa ajajien vauhti oli yli 70 km tunnissa ja raatelevia nousuja toinen toisensa perään. Viimeiset 10 km oli pääasiassa jyrkkyydeltään 5-6 %:n nousua.

M16-sarjan 44 km:n linja-ajossa Hämäläinen ja Väyrynen pilkkoivat pääjoukon, jossa oli heidän sarjansa lisäksi mm. naisten sarjan ajajia, pirstaleiksi jo alkumatkalla. Vain Venäjän Sergei Artemov pystyi jonkin matkaa seuraamaan OPP:n poikien peesissä, mutta ensimmäisellä pitkällä ja jyrkällä mäkiosuudella hänkin joutui antamaan periksi. Hämäläisen vauhti sekä mäki- että laskuosuuksilla oli tappavan kovaa ja myös Väyrynen putosi peesistä. Uuvuttavan, mutta upeiden maisemien sävyttämän elämyksellisen kisan viimeiset kilometrit olivat pitkiä, mutta Hämäläinen jaksoi hyvin maaliin erinomaisella ajalla 1.28.31. Toiseksi polkenut Iiro Väyrynen jäi lopulta lähes kuusi minuuttia ja venäläiskaksikko Prokopenko ja Artemov yli kahdeksan minuuttia.

Miesten eliten 115 km:n matkalla Markku Väyrynen pisti norjalaisiin säpinää lähtemällä jo alkumatkasta irti kolmen norjalaisajajan kanssa. Nelikko oli karussa 45 km, mutta lopulta pääjoukko saavutti heidät ja lopun nousuosuuksilla eroja alkoi syntyä. ”Vuoristoetapin” voittoon polki Norjan Ole Henrik Somby ajalla 3.19.56. Kärkijoukossa tuli maaliin useita norjalaisajajia ja Suomen hallitseva Barentsin mestari Antti Räty. Raskastekoinen Markku Väyrynen simahti nousuissa viimeiseksi. Ifjordfjelletin maalissa oli tarjolla lihasoppaa, kuumia vohveleita ym., joka maistui ajajille ja huoltajille todella makoisasti. Vaikka kisa oli raskas, niin ajajien fiilis maalissa oli sanoinkuvaamaton.

Sunnuntaina ajettiin päinvastaiseen suuntaan ilman suuria nousuja. Sateisessa säässä M16-sarjalla oli 49 km:n matka Tana Brusta Sirmaan myötätuulessa ja helpolla reitillä. Taktiikkansa mukaan Hämäläinen hajotti pääjoukon pienemmäksi jo alkumatkalla ja 20 km:n ennen maalia olevassa ainoassa nousussa lähti vahvaan irtiottoon, johon muut eivät pystyneet vastaamaan. Hämäläinen ajoi siten yksin maaliin pitäen vahvaa yli 40 km:n tuntinopeutta lähes koko ajan. Hämäläisen voittoaika oli 1.13.48. Seuraavassa ryhmässä tulivat Väyrynen ja kaksi venäläisajajaa. Kirissä kakkossijan nappasi Sergei Artemov, kolmossijan Dmitri Zhiznenko ja nelossijan Väyrynen kaikki samalla ajalla 1.15.03. Hämäläinen voitti Barents GP:n etappikilpailun ylivoimaisesti kokonaisajalla 2.50.00. Iiro Väyrynen varmisti OPP:n kaksoisvoiton 7.14 voittajaa jäljessä. Artemov sijoittui kolmanneksi yli 10 minuuttia Hämäläisestä.

N14-sarjassa edellispäivän keskeytyksestä ja sitä seuranneesta leikkisästä vinoilusta sisuuntunut OPP:n Iina Väyrynen ajoi hienosti ja voitti sarjansa etapin komealla loppukirillä ennen Anna Lipinaa. Väyrysen aika oli 1.25.03. Lipina voitti Barents GP:n kokonaiskilpailun.

Miesten eliten 103 km:n matkalla oli raivokasta ajoa lähes koko matkan ajan, koska kokonaiskilpailussa vain parinkymmenen sekunnin sisällä olevat ajajat tavoittelivat sekä GP:n voittoa että Barentsin mestaruutta. Markku Väyrynen oli hyvässä iskussa ja johdatti jälleen irtiottoryhmää tiukkaa vauhtia. Kesken kaiken ennen Tana Brun puolimatkaa kisareitille juoksi läheisestä talosta kaksi irrallaan olevaa koiraa, jotka säntäsivät suoraan pyöräilijöiden sekaan. Seuranneessa rytäkässä usea ajaja kaatui märällä tiellä yrittäessään väistää koiria ja toisia ajajia. Pahiten kävi Väyryselle, joka kirosanojen saattelemana liukui kylkimyyryä kohti pusikkoa. Hän joutui samalla keskeyttämään, vaikka selvisikin vain reiden asfaltti-ihottumilla. Koirat eivät vahingoittuneet.

Lopussa käytiin hurjaa sekuntitaistelua voitosta ja kärkisijoista. Áike Selfors ja mm. Ville Pesonen ja Antti Räty tekivät hartiavoimin töitä saadakseen kolmen karkulaisen porukan kiinni. Etapin voittoon kiri lopulta Norjan Andreas Setting ajalla 2.48.11. Ville Pesonen oli toisen ryhmän kirissä vahvin ja tuli hienosti neljäntenä maaliin. Barents GP:n ja Barentsin mestaruuden voitti kuitenkin Norjan Áike Selfors, joka jäi etapin kolmosesta Håvard Dahlista vain juuri ja juuri riittävät kaksitoista sekuntia. Selforsin kokonaisaika oli 6.14.58, Dahlin 6.15.00, Sombyn 6.15.03 ja Rädyn 6.15.42. Räty kuitenkin sijoittui Barentsin mestaruuskisassa kolmanneksi, koska Dahl Barentsin alueen ulkopuolisena ei siihen kilpailuun saanut osallistua. Naisten Barentsin mestariksi polki Norjan Synnöve Solbakk.