Suomen Pekka Hartikka voitti Barentsin alueen pyöräilymestaruuden

Suomalaisille neloisvoitto

 


Norjan Sirman ja Vadsön alueella järjestettiin viikonloppuna historian ensimmäiset maantiepyöräilyn Barentsin alueen mestaruuskilpailut. Barentsin alueeseen kuuluu Pohjois-Norjan, Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen lisäksi laajoja alueita Venäjältä. Ruotsalaisia lukuun ottamatta kaikista muista alueen maista oli joukkueet mukana.

Pohjois-Suomen joukkueeseen kuuluivat Kiimingin Riennon Pekka Hartikka, Oulun Tarmon Juha Leppäkangas ja Jari Hautasaari, Kuusamon Cycloksen Timo Karvonen ja Petri Pesonen ja Ounaksen Pyörä-Poikien Antti Kulmala, Tuomo Pelttari ja Jari Marjeta.

Kilpailuissa ajettiin sekä henkilökohtainen matka ja kokonaiskilpailu että joukkuetempo. Perjantain 5,8 km:n prologi Bievran ja Sirman välillä oli tiukkaa sekuntikamppailua suomalaisten ajajien kesken, ja se ratkaisi lopulta kokonaisvoitonkin. Reitti kulki Tenojoen vartta tuntureiden ympäröimänä ja oli jatkuvaa hivuttavaa nousua ja laskua. Kova sivutuuli, joka ajoittain tuntui myötäiseltä tai vastaiselta tuulen pyöriessä kurussa, haittasi hieman menoa.

Prologin paras oli Suomen Pekka Hartikka ajalla 8.06, toinen Suomen Timo Karvonen ajalla 8.08, jaetulla kolmossijalla Suomen Antti Kulmala ja Juha Leppäkangas ajalla 8.10, kuudentena Petri Pesonen ajalla 8.13, kahdeksantena Tuomo Pelttari ajalla 8.23 ja 11. sijalla Jari Hautasaari ajalla 8.35. Kuumesairas Jari Marjeta ei startannut.

Lauantain 32 km:n joukkuetempossa Suomea edusti prologin neljä parasta ajajaa. Joukkuetempon odotettiin olevan läpihuutojuttu prologin tulosten perusteella, mutta norjalaiset laittoivat suomalaisille kovasti vastaan. Arpaonni laittoi heidät lähtemään viisi minuuttia Suomen joukkueen jälkeen, joten he saivat hyvin väliaikoja Suomen vauhdista. Suomen joukkuekin sai tietoa Norjan vauhdista joukkueen muiden ajajien välittämänä. Norjalaiset sinnittelivät ensimmäiset 15 km noin 10-15 sekunnin tuntumassa, mutta eivät kestäneet loppuun asti, jolloin eroa tuli lähes minuutti. Suomen voittoaika oli 43.43. Norja oli toinen ajalla 44.42 ja Venäjä kolmas ajalla 47.43.

Samaan aikaan ajettiin myös henkilökohtainen 15 km:n tempoajo, joka ei kuulunut mestaruuskilpailuun vaan samaan aikaan ajettavaan Barentsin GP-kisaan. Tämän kisan voitti Suomen Petri Pesonen ajalla 22.51. Toiseksi polki Tuomo Pelttari ajalla 23.03. Jari Hautasaari oli neljäs ajalla 24.08.

Sunnuntain 115 km:n maantieajo Sirmasta Vadsöhön oli mestaruuskilpailun viimeinen etappi. Maantiekisan ensimmäiset 60 km olivat kyttäilyä Tenojoen sillan jälkeiseen viiden kilometrin nousuun asti, josta kisa sitten lähti kunnolla käyntiin.

Norjalaiset iskivät todella kovaa nousuun ja Suomen ajajat olivat vaikeuksissa. Joukko repeili, mutta tuli taas isohkoksi pääjoukoksi seuraavan pitkän laskun ja tasamaan aikana. Norjalaiset eivät siten onnistuneet pudottamaan suomalaisia. Yhteiskilpailun johtajan keltaista paitaa pitänyt Pekka Hartikka pysyi kärjen tuntumassa koko nousun ajan, joten norjalaisten vetohalukkuus loppui mäen jälkeen.


Tämän jälkeen ajeltiin reipasta vauhtia maalia kohden norjalaisen kiihdyttäessä vauhtia aina mäkien kohdalla. Antti Kulmala teki oman rohkean ratkaisuyrityksensä lähtemällä yksin irtiottoon. Tilanne vaikutti hänen kannaltaan hyvältä, mutta vuonon rantaa tuntui jatkuvan loputtomiin ja Kulmala ajettiin lopulta kiinni. Kulmala kuitenkin ajoi pääjoukon mukana maaliin.

Hieman ennen maalisuoraa olleessa liikenneympyrässä tapahtui pahan tuntuinen kolari kun norjalainen ajaja törmäsi todella pahannäköisesti liikenteenjakajassa olleeseen liikennemerkkiin. Mies sinkoutui siitä suoraan Suomen Juha Leppäkankaan eteen ja hän joutui ajamaan norjalaisen yli pysyen kuitenkin itse vaivoin pystyssä. Monta ajajaa kaatui kolarissa, mutta kaikki suomalaiset pystyivät jatkamaan. Liikennemerkkiin törmännyt mies selvisi solisluun ja kylkiluiden murtumilla.

Sekavien vaiheiden jälkeen loppukiri meni suomalaisilta pipariksi, mutta he ajoivat pääjoukon mukana maaliin varmistaen näin etappikilpailun kokonaiskilpailun neloisvoiton. Viimeisen etapin paras suomalainen oli Timo Karvonen, joka oli viides. Pekka Hartikka oli 11. ja Antti Kulmala 13. Maantieajon mestaruuden voitti Norjan Thorleif Ravna ajalla 2.58.39, Ole Henrik Somby polki hopeaa ja Steinar Gilberg pronssia.

Barentsin mestaruuskilpailujen kokonaiskilpailussa voittaja oli Suomen Pekka Hartikka yhteisajalla 3.06.20. Toiseksi sijoittui Suomen Timo Karvonen samalla yhteisajalla, kolmanneksi Suomen Antti Kulmala ajalla 3.06.25 ja neljänneksi Suomen Juha Leppäkangas ajalla 3.06.28. Muista suomalaisista Petri Pesonen sijoittui seitsemänneksi ajalla 3.06.45 ja Tuomo Pelttari yhdeksänneksi ajalla 3.07.00. Naisten kilpailun voitti Norjan Monica Wickström yhteisajalla 3.13.30. Samat nimet olivat kärjessä myös samanaikaisessa Barentsin GP-kilpailussa. Yhteisajoissa ovat mukana ajajien eri etapeilta saamat hyvitysajat.


Kaikkiaan ensimmäiset Barentsin alueen pyöräilymestaruuskilpailut olivat hyvin järjestetyt ja ajajat olivat yhtä mieltä, että olo oli kuin ammattilaispyöräilijöillä, kun kaikki oli valmiiksi hoidettu niin majoituksen, ruokailun kun kuljetusten
suhteen. (KM)

http://www.ounaksenpyora-pojat.fi/Barents/barentsjoukkue.jpg

Suomen joukkue Norjassa: Tuomo Pelttari, Pekka Hartikka, Jari Marjeta, Petri Pesonen, Juha Leppäkangas, Antti Kulmala, Timo Karvonen, Jari Hautasaari. (Kuva: Mikko Sandvik)

 

 

Aloitussivulle